Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση για την στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Τα μέλη του Κινήματος Νέων Ιατρών με αποτροπιασμό παρακολουθήσαμε την είδηση της στυγερής δολοφονίας ενός νέου στα χέρια των μισανθρώπων της ναζιστικής συμμορίας.

Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.

Δηλώνουμε, φωνάζουμε, την απερίφραστη καταδίκη της ναζιστικής βίας.

Δεν θα σταθούμε όμως εκεί, σαν να αποτελεί αυτός ο αποτρόπαιος φόνος μοναδική περίπτωση, μεμονωμένο γεγονός, αποτέλεσμα μιας διαταραχής προσωπικότητας και κάποιων αντεγκλήσεων. Γιατί δεν είναι! Η ρίζα του κακού είναι βαθιά και πάει μακρυά.

Ως νέοι ιατροί, ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι στον χώρο όπου ο κόσμος προσέρχεται στην πιο αδύναμη στιγμή του, έχουμε από καιρό παρατηρήσει και καταγγείλει δημοσίως τα σημάδια σοβαρής κοινωνικής παθογένειας που αναπτύσσονται στην Ελλάδα της κρίσης και της φτωχοποίησης.

Αργά τις νύχτες στα εφημερεύοντα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων είδαμε από καιρό την εξαθλίωση των αδυνάτων, την εκτράχυνση των ηθών, την εξύψωση της βίας ως μέσο εναλλακτικό του διαλόγου και της επικοινωνίας – συχνά ως θύματα και οι ίδιοι. Στα εξωτερικά ιατρεία είδαμε την αύξηση τόσο της προσέλευσης όσο και του ποσοστού παραμέλησης των χρονίων νοσημάτων από αδυναμία οικονομική των ασθενών, των θεσμών, των κοινωνικών δομών και την τυφλή οργή που αυτό προκαλούσε. Στους διαδρόμους των κλινικών είδαμε, ακούσαμε, υποστήκαμε τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία, την επίκληση της ναζιστικής συμμορίας ως λύσης “πασπαρτού” για την ατομική εξασφάλιση των ολοένα λιγοστούμενων διαθέσιμων πόρων, δομών, υλικών προς όλους. Είδαμε τους κοντοκουρεμένους νταήδες, ως αυτόκλητους “ελεγκτές”, να κάνουν εφόδους στα νοσοκομεία με επιδίωξη την επιβολή της προσφοράς της ιατρικής φροντίδας με προτεραιότητα ρατσιστική και όχι ανάγκης του συνανθρώπου μας – τους σταματήσαμε στην είσοδο! Είδαμε τους κοντοκουρεμένους νταήδες να προσπαθούν να μετατρέψουν την πανανθρώπινη εθελοντική προσφορά αίματος σε φιέστα μίσους και επιλεκτικής, ρατσιστικής, δήθεν αλληλεγγύης – τους εμποδίσαμε (και κάποιοι σήμερα διώκονται γι'αυτό)!

Στους δρόμους, στις γειτονιές, ακόμα και στις παρέες... είδαμε το βρωμερό πτώμα του ναζιστικού τέρατος να αναμοχλεύει. Ένα τέρας που αναστήσανε οι χοροί της Φτώχειας, της Εξαθλίωσης, του Κοινωνικού Αυτοματισμού - όρνια αυτά που κάποιοι εκθρέψανε για βραχύβιους και ιδιοτελείς σκοπούς.

Θεωρούμε χρέος μας απέναντι στην κοινωνία του σήμερα και του αύριο να καταγγείλουμε, να απομονώσουμε και εν τέλει να εκριζώσουμε το μισάνθρωπο ναζιστικό τέρας πριν καταφάει τον κοινωνικό ιστό:

Ως Ιατροί, γιατί ο όρκος μας και η δεοντολογία μας δεν συνάδει με τον ρατσισμό οποιασδήποτε μορφής ή έντασης.

Ως Επιστήμονες, γιατί εμείς πρώτοι πρέπει να υπερασπιστούμε την Λογική, τον Διάλογο, την Ανεκτικότητα ως υπηρέτες τους.

Ως Νέοι, γιατί δεν θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία μίσους και φόβου.

Ως Άνθρωποι, γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν αντέχει αυτόν τον βούρκο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου