Tρόπος λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό του Κι.Ν.Ι (Αποφάσεις γενικής συνέλευσης Αθήνας Απρίλιος 2011)


Σκοπός της διαδικασίας είναι να περιφρουρηθεί ο οριζόντιος και αμεσοδημοκρατικος τρόπος λήψης αποφάσεων, που χαρακτηρίζει το κινημα μας από τη στιγμή που φτιάχτηκε και να περιορίσει τις βλέψεις παρατάξεων και κομματων για τη χειραγώγηση του..

Η απόφαση αυτή δεσμεύει μόνο τη συνέλευση της Αθήνας, αλλά προτείνουμε και στις υπόλοιπες συνελεύσεις να υιοθετηθεί έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος λήψης αποφάσεων στο Κι.Ν.Ι.
 • Σκοπός στο Κι.Ν.Ι. είναι να υπάρχει προσωπική επαφή. Προτείνουμε λοιπόν με τη δημιουργία των περισσότερων κατά το δυνατό κατά τόπους ομάδων στην Ελλάδα.
 • Όσοι δεν καλύπτονται από κάποια από αυτές να δημιουργήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης (paltalk η skype) μια δική τους ομάδα, ώστε να μην αποκλείονται και να συναντιούνται τακτικές ώρες και ημέρες μέσω διαδικτύου (όπως ακριβώς γίνεται με τη φυσική παρουσία ατόμων κατά τις συνελεύσεις) και στις υπόλοιπες ομάδες.
Καλό είναι και αυτές οι διαδικτυακές ομάδες (εάν δημιουργηθούν πάνω από μια) να έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό και όσο μεγαλώνουν σε άτομα να πολλαπλασιάζονται σε περισσότερες ανά τόπους ομάδες με τελικό σκοπό την φυσική τους συνεύρεση όπως στις ομάδες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης σήμερα…
 • Δρούμε με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και με οριζόντια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η διαδικασία βασίζεται στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων ώστε να εκφράζονται στο σημείο που είναι κοινές όλες οι απόψεις μας και να μην αποκλείεται κανείς.
Κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίζει τις δυνατότητες του κινήματος ως προς την εμβάθυνση στα ζητήματα που επεξεργαζόμαστε, αλλά είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να φέρει κοινή γραμμή σε άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Είναι σαφές πως όσοι έρχονται σπάνια ή πρώτες φορές σε συνελεύσεις δεν μπορούν να αναστέλλουν ή να κωλυσιεργούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. (Με λίγα λόγια προωθούμε σε όσα συμφωνούμε από κοινού βάζοντας στην άκρη όσα διαφωνούμε).
 • Ως εκ του προηγουμένου σημείου δεν είναι δυνατή η ύπαρξη εκτελεστικών οργάνων και μόνιμων αντιπρόσωπων του κινήματος προς τα έξω.
 • Η ύπαρξη αυτών των διαδικασιών μπορεί να οδηγήσει την μία ομάδα ανά περιοχή πιθανά να διαφοροποιηθεί ελαφρά από κάποια άλλη, αλλά εδώ ακριβώς έγκειται η τελική συνεννόηση μεταξύ των ομάδων ώστε να βγαίνει κοινή γραμμή. Προτείνεται να γίνεται τέτοια συνάντηση μέσω μη αντιπροσώπων που θα ορίζονται ανά περίπτωση μέσω διαδικτύου, ή ακόμα καλύτερα με φυσική παρουσία περίπου 1 φορά το μήνα. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν έχει τοποθετηθεί ή δεν ζητήσει παράταση για την επεξεργασία κάποιου ζητήματος να λαμβάνεται η άποψη των υπολοίπων (σκοπός είναι να αποφεύγονται κωλυσιεργίες στη λήψη αποφάσεων όταν κάποια γεωγραφική ομάδα για οργανωτικούς δικούς της λόγους κωλυσιεργεί)
Δεν υπάρχει περιορισμός στους εκπροσώπους που θα έχει κάθε ομάδα στη συνέλευση αυτή γιατί και σε αυτή θα πρέπει να υπάρχει λογική συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων και όχι αποκλεισμών με ψηφοφορίες.
 • Με βάση τα παραπάνω επίσης από καμιά ομάδα γεωγραφική ομάδα ή ομάδα εργασίας να μην υπάρχουν σταθεροί εκπρόσωποι, αλλά την ανάγκη εκπροσώπησης να αναλαμβάνει κάποιος ή κάποιοι που ορίζονται ανά περίπτωση και μεταφέρουν τις αποφάσεις.
 •  Οι  ομάδες εργασίας είναι για την ώρα :
  • Φοιτητών και ανέργων εν αναμονή,
  • νέων ειδικευόμενων,
  • ειδικευόμενων,
  • νέων ειδικευμένων,
  • ηλεκτρονική/διαδικτύου.
και φυσικά πρέπει με την ενεργοποίηση περισσότερου κόσμου να επεκταθούν. Προτείνουμε άμεσα τη σύσταση ομάδων:
 •  
  • Ανέργων
  • Ομάδων επί συγκεκριμένων ζητημάτων (επιστημονικές εταιρίες, εκπαίδευσης ειδικευομένων κτλ)
  • Π.Φ.Υ.
 • Οι ομάδες εργασίας μεταφέρουν τα αποτελέσματα τους (εγγράφως) στις γεωγραφικές ομάδες που υπάρχουν ήδη και στην διαδικτιακή που πιθανα να δημιουργηθεί λόγω αποστάσεων, ώστε να γίνεται η τελική συζήτηση για να προτείνονται οι τελικές απόψεις στην πλατφόρμα του κινήματος (με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε).
 • Εκπρόσωποι του κινήματος μας προς τα έξω, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συμμετέχει ενεργά στο κίνημα, αρκεί να εκφράζει τις απόψεις που έχουν αποφασιστεί. Φυσικά θα υπάρχει έλεγχος αν κάποιος αποκλίνει από τις κοινές αποφάσεις.
 • Το κίνημα δεν θα εμπλακεί σε πολιτικές διαδικασίες, όπως εκλογές συλλόγων κτλ, αλλά και δε θα δεχτεί την προσπάθεια επιβολής κομματικών, παραταξιακών γραμμών σε συνελεύσεις, απο οποιοδήποτε μέλος, που θα προσπαθήσει να εκμεταλευτεί τη διαδικασία της οριζόντιας λήψης αποφάσεων και τις προσπάθειας για ομοφωνία σε αυτές. Εάν κάποιο μέλος του κατεβεί σε εκλογές να μην το κάνει στο όνομα του κινήματος και να μην χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή του σε αυτό ως παράσημο στον προεκλογικό του αγώνα.
 • Ενστάσεις για αποφάσεις που λήφθηκαν εν απουσία κάποιου μέλους από τη συνέλευση, μπορούν να ληφθούν υπ’ όψη ακόμα και στην επόμενη συνέλευση, εφόσον το άτομο/α που ζητάει κάτι τέτοιο έχει αποδείξει την σταθερή του παρουσία στο Κι.Ν.Ι. (Στόχος είναι να αποφεύγονται άσκοπες συζητήσεις και αναμοχλεύσεις αποφάσεων για ζητήματα, από συναδέρφους που περνάνε για μια φορά και δεν ξαναεμφανίζονται ποτέ στη συνέχεια.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου