Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πατεράκης Μανόλης: (Άπο αρχείο προς συζήτηση) ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1) Ανάπτυξη της ΠΦΥ ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανοίξει η επαγγελματική – επιστημονική προοπτική για χιλιάδες νέους γιατρούς.

2) Προσλήψεις νοσηλευτικού, κλπ μη ιατρικού προσωπικού, για την βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, για να σταματήσει η εξουθένωση των νοσηλευτών /τριών, και για να μπορούν οι γιατροί απερίσπαστα να αφοσιώνονται σε καθαρά ιατρικά καθήκοντα. Θέσπιση καθηκοντολογίου για όλους και εφαρμογή αυτού.

3) Ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και αύξηση του αφορολόγητου των ιατρών. Εναλλακτικά αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης και θέσπιση αφορολογήτου επιδόματος ευθύνης και επικινδυνότητας.

4) Δραστική αύξηση των τακτικών αποδοχών όλων των νοσοκομειακών γιατρών που σήμερα βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα όχι μόνο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και σε σύγκριση με άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (οι ιατροί δουλεύουν περισσότερο και πληρώνονται λιγότερο). Καθαρές τακτικές αποδοχές ειδικευόμενου 1600 ευρώ, επιμελητή Β 2000 ευρώ. Υπολογισμό των εφημεριών ως υπερωρίες, αφορολόγητες, συντάξιμος χρόνος. Οι ιατροί είναι εξαναγκασμένοι να δουλεύουν με αυτούς τους ρυθμούς και τα ωράρια των 80-100 ωρών την εβδομάδα και δεν είναι επιλογή τους. Η ευθύνη και το άγχος δεν μπορούν να υπολογιστούν.

5) Κατάργηση των νόμων Σιούφα-Ρέπα-Πετραλιά και των ανισοτήτων για τους εισερχομένους στο ΕΣΥ απ το ’93 και μετά. Υπολογισμό αναδρομικά των εφημεριών σε συντάξιμο χρόνο για όλους. Να μην εφημερεύουν οι ιατροί μετά την ηλικία των 50 ετών αλλά να αξιοποιείται και να αμείβεται η εμπειρία τους. Να εφαρμοστεί το πολυδιευθυντικό σύστημα. Να συνταξιοδοτούντε όλοι με τον βαθμό του διευθυντή.

6) Αξιολόγηση και εξέλιξη των ιατρών με αντικειμενικά κριτήρια ικανοτήτων και αποδοτικότητας.

7) Ωράριο 5νθήμερο – 6ωρο – 30ωρο (πρωινό) για τους ιατρούς (8πμ με 2 μμ)και το πολύ 4 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους. Ρεπό μετά από κάθε γενική (μεγάλη) εφημερία, ώστε να αποφευχθούν αυθαιρεσίες (κυκλικά ωράρια κλπ) και να εκλείψει κάθε έννοια πλασματικότητας.
Συζήτηση, όχι μόνο με την Αθήνα αλλά και με την περιφέρεια, για σταδιακή εφαρμογή του 48ωρου 56ωρου με ακριβή χρονοδιάγραμμα, το αργότερο μέχρι το 2010. Τα εργασιακά προβλήματα διαφέρουν μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, και όσο πιο μικρό και περιφερειακό είναι ένα νοσοκομείο τόσο πιο πολλά και διαφορετικά είναι τα προβλήματα.

8) Προσλήψεις ειδικευόμενων και επιμελητών σε κανονικές οργανικές θέσεις σε όσα τμήματα αυτό χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τόσο τα σημερινά κενά, όσο και αυτά που θα προκύψουν από τη μείωση του ωραρίου.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για άμισθους ειδικευόμενους, επικουρικούς, κλπ.
ΑΜΕΣΗ ολοκλήρωση των κρίσεων που εκκρεμούν, προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων όπου υπάρχουν, δημιουργία νέων με προτεραιότητα σε κλινικές και τμήματα που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειτουργίας.
ΑΜΕΣΗ λειτουργία περιφερειακών ΣΚΕΙΟΠΝΗ.

9) Μείωση της αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας μέσω της αύξησης των θέσεων. Προγραμματισμό των νέων θέσεων και ώθηση των νέων ιατρών προς ειδικότητες που έχει ανάγκη η χώρα.
Έως ότου μηδενιστεί ο χρόνος αναμονής, να είναι συντάξιμος, να καλύπτεται ασφαλιστικά ο νέος ιατρός, και να παραμένει ως υπεράριθμος στα μεσοδιαστήματα.

10) Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα, με αναβάθμιση και ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης για όλα τα νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα. Αξιολόγηση των νοσοκομείων και των εκπαιδευτών. Διαρκή εκπαίδευση για όλους.
Αποσύνδεση εκπαίδευσης από επιχορηγήσεις φαρμακευτικών εταιρειών και των «επιστημονικών»-διαφημιστικών τους προγραμμάτων. Να πληρώνει το κράτος τη συμμετοχή των ειδικευόμενων στα συνέδρια. Όχι στα “credits” των ΠΙΣ – UEMS – Εταιρειών.

11) Απαιτούμε από το υπουργείο να εξασφαλίζει επαρκή κονδύλια ώστε να τηρείται το συνολικό πλάνο εφημεριών για κάθε έτος, όπως διαμορφώνεται σε κάθε νοσοκομείο σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Επιστημονικών Συμβουλίων, και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη μείωση του ωραρίου και τις προσλήψεις που απαιτούνται.
Οχι να έχουμε κάθε χρόνο, κάθε μήνα, το άγχος αν θα πληρωθούμε τα δεδουλευμένα. Δεν είναι δουλειά του ιατρού να ψάχνει για λογαριασμό της κάθε διοίκησης-υπουργείου πως θα πληρωθεί. Το κράτος οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του όπως ζητά και από τον ιατρό να είναι στις δικές του.
Καταβολή των υπερωριών-εφημεριών το πρώτο 15νθημερο του επόμενου μήνα, και όχι μετά από δυο μήνες.

12) Ξεκάθαρη άποψη της πολιτείας και των κοινοβουλευτικών παρατάξεων για την δημόσια υγειά και την κοινωνική ασφάλιση, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Διεκδικούμε ΕΝΙΑΙΑ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ
· αύξηση των αποδοχών μας
· μείωση του ωραρίου εργασίας
· προσλήψεις.
Προτείνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.


Πατεράκης Μανόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου