Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο Ζακύνθου: Ενημέρωση

Σήμερα 18/ 9 / 2012 οι γιατροί του Νοσοκομείου μας συνήλθαν σε έκτακτη γενική συνέλευση και αποφάσισαν το ακόλουθα

Σε σχέση με δρομολογούμενη νέα μείωση μισθών στους νοσοκομειακούς γιατρούς: Μετά τις από 1 έτους μειώσεις σε μισθούς , επιδόματα και εφημερίες μας κατά 40% με τη νέα κατά 18% μείωση των μισθών , μετά την άρση του ειδικού μισθολογίου, θα έχουμε μια συνολική μείωση των μηνιαίων αποδοχών μας της τάξεως του 60% σε σχέση με εκείνες που είχαμε μόλις πριν από (1) ένα χρόνο . Μιλάμε δηλαδή για πλήρη εξευτελισμό και απαξίωση όχι μόνο του βιοτικού μας επιπέδου αλλά και της ίδιας της αξιοπρέπειας μας σαν επιστήμονες, σαν δημόσιοι λειτουργοί αλλά και σαν εργαζόμενοι άνθρωποι. Αυτό δεν μπορεί να περάσει! Δεν πρέπει να το αφήσουμε!

Θα αγωνιστούμε σε τοπικό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο (ΟΕΝΓΕ) να μην αλλάξει το καθεστώς του ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς ρύθμιση που αν εφαρμοστεί απαξιώνει και με νόμο το Ιατρικό λειτούργημα υποβαθμίζοντας έτσι αναπόφευκτα και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια του ΕΣΥ

Σε σχέση με τις εφημερίες :

1) Θεωρούμε απαράδεκτο η διαχείριση της εξόφλησής τους να γίνεται από τα εντελλόμενα του νομού και όχι από την ενιαία αρχή πληρωμών – όπως και οι μισθοί – με αποτέλεσμα να καθυστερεί μέχρι και έξι μήνες η αποπληρωμή τους

Απαιτούμε την επαναφορά τη ευθύνης πληρωμής εφημεριών στην ενιαία αρχή πληρωμής όπως και ο μισθός μας

2) Δεν αποδεχόμαστε την αυθαίρετη , επικίνδυνη, απαράδεκτη και έξω από κάθε λογική ασφάλειας και επάρκειας των προγραμμάτων εφημέρευσης , μείωση κατά 25% του κονδυλίου που προβλέπεται για τις εφημερίες του 2012 στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι ανάγκες σε αριθμό και τύπο εφημερίας αποτυπώνονται στις προτάσεις των Διευθυντών των τμημάτων που έχει και το Επιστημονικό Συμβούλιο εγκρίνει σαν επαρκή και ασφαλή προγράμματα

Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε και να πιέζουμε με κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση της έγκρισης έκτακτης επιχορήγησης και της απόδοσης συμπληρωματικών κονδυλίων για εφημερίες χωρίς το όριο του 9% που ισχύει σήμερα.

Για την εξαθλίωση που επιχειρεί η τροικανή κυβέρνηση στη χώρα μας και στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με διάλυση όχι μόνο του ΕΣΥ αλλά και ότι έχει απομείνει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσα από την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό ( συνεχείς αποχωρήσεις και καμία πρόσληψη), δηλώνουμε ότι πια δεν θα μείνουμε αμέτοχοι και διστακτικοί. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στο νοσοκομείο μας , μαζί με άλλα σωματεία στο νησί αλλά και συνολικά την κοινωνία της Ζακύνθου , που θα την κρατούμε ενήμερη καλώντας την σε αντίσταση και αντίδραση, θα παλέψουμε τα νέα δολοφονικά μέτρα να μην περάσουν

Για τις ελλείψεις σε βασικά φάρμακα , αντιδραστήρια των εργαστηρίων, αναλώσιμα και συσκευές απαραίτητες για ιατρικές παρεμβάσεις και θεραπείες, όπως και για τις σταθερά πια παρατηρούμενες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, δηλώνουμε ότι η κατάσταση είναι από ανησυχητική που τείνει να γίνει έως και επικίνδυνη.

Θεωρούμε απαράδεκτο η κυβέρνηση από τη μία να αφήνει απλήρωτες τις προμήθειες για το παραπάνω υλικό προκειμένου να εξοικονομήσει 1 η 2 δις Ε , φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να ζητά δάνειο από τους φαρμακοποιούς προκειμένου να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στους ασφαλισμένους (που έχουν ήδη καταβάλει την δική τους εισφορά ) και από την άλλη να παραγράφει ασύστολα την οφειλή των 2 δις τα τελευταία 5 χρόνια στις τράπεζες.

Τέλος καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία οργανώθηκε και εφαρμόστηκε με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών.

Συγκεκριμένα το λειτουργικό του προγράμματος που σχετίζεται άμεσα και με την προσβασιμότητα στο internet πολύ συχνά καταρρέει η αποκλείει την πρόσβαση του γιατρού , ο οποίος ταλαιπωρείται επιπλέον αφάνταστα με επανειλημμένους κωδικούς που πρέπει ανά ασθενή και φάρμακο να καταθέτει, η συγκεχυμένα εικονίδια που πρέπει να αντιγράφει προκειμένου να ανοίγει η «πολυπόθητη» σελίδα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια απίστευτη καθυστέρηση στη λειτουργία των ιατρείων που φτάνει να πενταπλασιάζει τον χρόνο εξυπηρέτησης του ασθενή ενώ πολύ συχνά απλά ακυρώνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του. Και όλα αυτά σε μια περίοδο σοβαρότατων προβλημάτων στην παροχή υπηρεσιών υγείας, απόλυτης οικονομικής εξαθλίωσης και ενός έντονου κοινωνικού αναβρασμού.

Αποφασίζουμε:

· Συμμετέχουμε στην επίσχεση εργασία που από την 17/9/2012 εφαρμόζουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για αποχή από την εξυπηρέτηση των μη επειγόντων περιστατικών , δικαίωμά που προκύπτει από το γεγονός ότι ο εργοδότης μας μας οφείλει περισσότερους από 2 μήνες εφημερίες και ως εκ τούτου κρίνεται μη αξιόχρεος. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται άμεση και χωρίς αναβολή αντιμετώπιση θα αντιμετωπίζονται με την μέγιστη επιστημονική συνέπεια και αξιοπιστία.

Ζητάμε όμως από την κοινωνία όχι μόνο να μας καταλάβει αλλά και να είναι στο πλευρό μας . Για να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας χρειαζόμαστε προσωπικό και υλικά. Χωρίς αυτά η ασθένεια θα μας νικήσει. Για τα παραπάνω χρειάζονται χρήματα, που δυστυχώς βρίσκονται σε λάθος χέρια. Υγειονομικοί και κοινωνία είμαστε συνυπεύθυνοι για την υγεία όλων μας αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας.

· Από την Πέμπτη 20 / 9 / 20012 προχωρούμε σε αποκλεισμό των εξωτερικών Τακτικών Ιατρείων και του γραφείου κίνησης στον ίδιο χώρο. Παράλληλα και μαζί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου προχωράμε σε κινητοποίηση μέσα και έξω από το νοσοκομείο, συμβολική κατάληψη του γραφείου του Διοικητή και σε σχετική συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της ίδιας μέρας

· Την Τετάρτη 26 / 9 / 2012 συμμετέχουμε στην μεγάλη Γενική απεργία που προγραμματίζεται στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα με σκοπό να μην ψηφιστεί τελικά το νέο καταστροφικό πακέτο μέτρων που μας ετοιμάζουν

· Καλούμε τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων στο Νησί μας να συμπαρασταθούν στο αγώνα μας με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μας και ψηφίσματα συμπαράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου