Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΧΑΝΙΑ, 21/1/2012, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι συναντήσεις Νέων Ιατρών Κρήτης συνεχίζονται, ώστε να γίνει συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, αποδεκτές από το σύνολο των συνάδελφων!

Ζητάμε την αναστολή εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ μέχρι να οριστεί η ΠΦΥ στην Ελλάδα και να ξεκινήσει συζήτηση επί μηδενικής βάσης για ένα υγιές σύστημα υγείας προς όφελος του πολίτη, και πάνω του να εφαρμοστεί ένας ενιαίος φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας με διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη।

Οι ιατρικοί σύλλογοι οφείλουν να καλέσουν σε διάλογο, να προτείνουν και να πιέσουν ώστε να διαμορφωθεί ένα σύστημα ΠΦΥ πάνω στο οποίο θα βασιστεί τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας υγείας। Ενα χρόνο τώρα δεν γνωρίζουμε πως εργαζόμαστε και πως θα προσφέρουμε στο μέλλον τις υπηρεσίες μας. Η κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της υγεία έχει φτάσει στο απροχώρητο!

Η διατήρηση της ελεύθερης συνταγογράφησης, από όλους τους ιατρούς, καθώς και η δυνατότητα όσων δεν έχουν συμβεβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ συνταγογράφησης αναλωσίμων υλικών(όπως ταινίες σακχάρου), γυαλιών και άλλων είναι καθοριστικής σημασίας।

Το μόνο πλαφόν που μπορεί να τεθεί στη συνταγογράφηση είναι σύμφωνα με τις ένδειξης και κατευθυντήριες οδηγίες κάθε νόσου, καθώς και περιορισμός των επισκέψεων που καλύπτει ο εκάστοτε φορέας υγείας προς ιατρό μιας ειδικότητας, πάντα σύμφωνα με πρωτόκολλα παθήσεων। Σίγουρα, κανένα ασφαλιστικό ταμείο, δεν μπορεί να καλύπτει έναν ασθενή να επισκεφτεί τον ίδιο μήνα, βδομάδα, μέρα περισσότερους από ένα ιατρό για την ίδια πάθηση....

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας(σαν πιστωτική όπου ελέγχονται ο ο αριθμός των επισκέψεων του ασθενή, καταγράφεται το ιστορικό και η θεραπευτική αγωγή) θα έλυνε πολλά προβλήματα όσων αφορά τον έλεγχο των επισκέψεων, καθώς και ένα σύστημα ενιαίο και εύχρηστο, στα πρότυπα του οίκου ναύτου, και όχι την αποτυχία του e-syntagografisis και e-diagnosis...

Μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο του ενιαίου φορέα υγείας, προς εξυπηρέτηση των ασθενών προτείνουμε στους συναδέλφους την κοστολόγηση για έλεγχο φαρμακευτικής αγωγής και συνταγογράφησης τα 10 ευρώ।

Προτείνουμε στους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές και Επαγγελματικές εταιρίες κάθε ειδικότητας να προτείνουν ελάχιστη αμοιβή για κάθε ιατρική πράξη, και δημοσίευση αυτών!

Επίσης θα παρακαλούσαμε τους ασθενείς να ζητούν απόδειξη από όποιον ιατρό επισκέπτονται δεδομένου οτι με τον ΕΟΠΥΥ επικρατεί ένα χάος που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου