Στη συνάντηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του συντονιστικού της κατάληψης της Ιατρικής Αθήνας που γίνεται ενάντια στο νέο νομοσχέδιο
1ον) Συζητήθηκε εκ νέου το θέμα του νέου νομοσχεδίου για τις εξετάσεις στην ειδικότητα και κοινή συνισταμένη όλων των παρευρισκομένων ήταν πως δεν μπορούμε μόνο να αρνούμαστε, αλλά το κίνημα πρέπει να δουλέψει στην επεξεργασία θέσεων και αντιπροτάσεων.
Η συνέλευση μας αποφάσισε και προτείνει να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα του κινήματος μας τα εξής σημεία τα οποία να συμπληρώνουν το ήδη υφιστάμενο πλάισιο:
- Με τα δεδομένα αυτής της χρονικής συγκυρίας η συνέλευση Αθήνας των Νέων γιατρών τάσσεται ενάντια στην προτεινόμενη επιβολή εξετάσεων.
- Είμαστε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης ειδικευμένων (που θα εκπαιδεύουν πραγματικά) και ειδικευομένων σε επίπεδο κλινικής.
- Με βάση τη συζήτηση οι θέσεις μας είναι οι εξής:
- Η αναμονή δεν πρόκειται να μειωθεί εάν εφαρμοστούν εξετάσεις, με δεδομένο ότι ο αριθμός των εισερχομένων με αυτές δεν προβλέπεται να αλλάξει. Άρα μια μεγάλη κρίσιμη μάζα πτυχιούχων θα συνεχίσει να είναι σε αναμονή ειδικότητας όπως και σήμερα. Επιπλέον με αυτές θα υπάρξει απαξίωση του πτυχίου και τέθηκαν και σαφείς αμφιβολίες για την αξιοκρατία που θα τις διέπει.
- Είμαστε ενάντια στη συνομιλία με άτομα που αυτή τη στιγμή εξουσιάζουν τις ζωές μας από τις υπουργικές θέσεις του ΥΥΚΑ και που το μόνο που έχουν να προτείνουν, είναι το να διαλέξουμε τον καλύτερο τρόπο διάλυσης του Ε.Σ.Υ. (κασμάδες, κλεισίματα νοσοκομείων, 1/10 στις προσλήψεις κ.ο.κ.).
- Προτείνουμε λοιπόν τα εξής ώστε να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση της λίστας:
- Σύνδεση του αριθμού και αύξηση των ειδικευομένων σε σχέση με τα πληθυσμιακά κριτήρια κάθε περιοχής ευθύνης του εκάστοτε νοσοκομείου (σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς), ώστε να οι νέοι γιατροί να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε σχέση και με την ιδιομορφία του τόπου (νησί, ορεινή περιοχή κτλ). Να σταματήσει η σύνδεση με τον αριθμό κλινών του νοσοκομείου όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
- Αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων ώστε να καλυφθούν τα κενά που εξαναγκάζουν τους ειδικευόμενους να κάνουν λάντζα στις κλινικές αντί να εκπαιδεύονται, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους και για τους ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο:
- Να καλυφθούν επιτέλους τα κενά των οργανικών θέσεων και να γίνονται εγκαίρως οι προκηρύξεις των νέων θέσεων (πριν ακόμα αυτές κενωθούν)
- Να λαμβάνονται υπ’ όψη (και προφανώς ζητάμε την επαναφορά του θεσμού των προσωποπαγών θέσεων) όχι μόνο οι μακροχρόνιες άδειες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά και στις περιπτώσεις που οι ειδικευόμενοι κάνουν το rotation τους σε άλλες κλινικές
- Να ληφθούν επί τέλους υπ’ όψη στον αριθμό των ειδικευομένων, τα κενά που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ρεπό (ώστε να αποδίδεται στην πράξη) και του 52ωρου που παραμένει ακόμα και σήμερα έργο επιστημονικής φαντασίας.
- Οι νέες αναγκαίες θέσεις ειδικευομένων να προβλεφθούν βάση ενός πραγματικού χάρτη υγείας βάση της απογραφής του 2011 και όχι του εκτρώματος που παρουσίασε το υπουργείο υγεία το οποίο βασίζεται μόνο στην καταγραφή του 3% των θέσεων των υπηρετούντων γιατρών και στην απογραφή που έγινε προ 10ετίας. Είναι αυτονόητο ότι καταγγέλλουμε τον χάρτη που παρουσιάστηκε για τον παραπάνω λόγο.
- Να αυξηθεί με βάση και τα παραπάνω ο αριθμός των μικρών νοσοκομείων που θα δίνουν κομμάτια ειδικότητας, ώστε να μειωθεί η αναμονή.
- Να σταματήσει η προσπάθεια περικοπής ηδη υπαρχόντων θέσεων ειδικευομένων, όπως μεθοδεύεται αυτές τις μέρες με τους ειδικευομένων των νοσοκομείων του Ι.Κ.Α. και όπως ακούγεται με την εφαρμογή του 1/5-1/10 μέσω των εξετάσεων.
- Στην λογική της ύπαρξης ουσιαστικής αξιολόγησης της εκπαίδευσης στην ειδικότητα, προτείνουμε οι τελικές εξετάσεις να γίνονται από ενιαίο αδιάβλητο φορέα με μόνο γραπτές εξετάσεις τύπου multichoise (χωρίς προφορικά) και αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ο βαθμός των εξετάσεων αυτών να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια πρόσληψης του γιατρού στο Ε.Σ.Υ. μαζί με τα ήδη υπάρχοντα.
Προτάθηκε από όλους, στο εξής περαιτέρω προτάσεις για το θέμα αυτό να μην απασχολούν τη γενική συνέλευση, αλλά την επιμέρους ομάδα των εν αναμονή ειδικότητας (τους οποίους το θέμα αφορά) η οποία αφού συσκεφθεί θα προτείνει περαιτέρω προτάσεις.
2ον) Η λήψη απόφασης για τη νομική υπόσταση του Κινήματος (Η συζήτηση μεταφέρθηκε για την επόμενη συνάντηση της 20ης Μαΐου)
3ον) Η επίσημη καταγραφή του τρόπου λήψης αποφάσεων στις συνελεύσεις (με βάση τον έως σήμερα τρόπο λειτουργίας). Η απόφαση αυτή δεσμεύει μόνο τη συνέλευση της Αθήνας, αλλά προτείνουμε και στις υπόλοιπες συνελεύσεις να υιοθετηθεί έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος λήψης αποφάσεων στο Κι.Ν.Ι.
- Σκοπός στο Κι.Ν.Ι. είναι να υπάρχει προσωπική επαφή. Προτείνουμε λοιπόν με τη δημιουργία των περισσότερων κατά το δυνατό κατά τόπους ομάδων στην Ελλάδα.
- Όσοι δεν καλύπτονται από κάποια από αυτές να δημιουργήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης (paltalk η skype) μια δική τους ομάδα, ώστε να μην αποκλείονται και να συναντιούνται τακτικές ώρες και ημέρες μέσω διαδικτύου (όπως ακριβώς γίνεται με τη φυσική παρουσία ατόμων κατά τις συνελεύσεις) και στις υπόλοιπες ομάδες.
Καλό είναι και αυτές οι διαδικτυακές ομάδες (εάν δημιουργηθούν πάνω από μια) να έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό και όσο μεγαλώνουν σε άτομα να πολλαπλασιάζονται σε περισσότερες ανά τόπους ομάδες με τελικό σκοπό την φυσική τους συνεύρεση όπως στις ομάδες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης σήμερα…
- Δρούμε με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και με οριζόντια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η διαδικασία βασίζεται στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων ώστε να εκφράζονται στο σημείο που είναι κοινές όλες οι απόψεις μας και να μην αποκλείεται κανείς.
Κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίζει τις δυνατότητες του κινήματος ως προς την εμβάθυνση στα ζητήματα που επεξεργαζόμαστε, αλλά είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να φέρει κοινή γραμμή σε άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. (Με λίγα λόγια προωθούμε σε όσα συμφωνούμε από κοινού βάζοντας στην άκρη όσα διαφωνούμε)
- Ως εκ του προηγουμένου σημείου δεν είναι δυνατή η ύπαρξη εκτελεστικών οργάνων και μόνιμων αντιπρόσωπων του κινήματος προς τα έξω.
- Η ύπαρξη αυτών των διαδικασιών μπορεί να οδηγήσει την μία ομάδα ανά περιοχή πιθανά να διαφοροποιηθεί ελαφρά από κάποια άλλη, αλλά εδώ ακριβώς έγκειται η τελική συνεννόηση μεταξύ των ομάδων ώστε να βγαίνει κοινή γραμμή. Προτείνεται να γίνεται τέτοια συνάντηση μέσω μη αντιπροσώπων που θα ορίζονται ανά περίπτωση μέσω διαδικτύου, ή ακόμα καλύτερα με φυσική παρουσία περίπου 1 φορά το μήνα. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν έχει τοποθετηθεί ή δεν ζητήσει παράταση για την επεξεργασία κάποιου ζητήματος να λαμβάνεται η άποψη των υπολοίπων (σκοπός είναι να αποφεύγονται κωλυσιεργίες στη λήψη αποφάσεων όταν κάποια γεωγραφική ομάδα για οργανωτικούς δικούς της λόγους κωλυσιεργεί)
Δεν υπάρχει περιορισμός στους εκπροσώπους που θα έχει κάθε ομάδα στη συνέλευση αυτή γιατί και σε αυτή θα πρέπει να υπάρχει λογική συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων και όχι αποκλεισμών με ψηφοφορίες.
- Με βάση τα παραπάνω επίσης από καμιά ομάδα γεωγραφική ομάδα ή ομάδα εργασίας να μην υπάρχουν σταθεροί εκπρόσωποι, αλλά την ανάγκη εκπροσώπησης να αναλαμβάνει κάποιος ή κάποιοι που ορίζονται ανά περίπτωση και μεταφέρουν τις αποφάσεις.
- Οι ομάδες εργασίας είναι για την ώρα :
- Φοιτητών και ανέργων εν αναμονή,
- νέων ειδικευόμενων,
- ειδικευόμενων,
- νέων ειδικευμένων,
- ηλεκτρονική/διαδικτύου.
και φυσικά πρέπει με την ενεργοποίηση περισσότερου κόσμου να επεκταθούν. Προτείνουμε άμεσα τη σύσταση ομάδων:
- Ανέργων
- Ομάδων επί συγκεκριμένων ζητημάτων (επιστημονικές εταιρίες, εκπαίδευσης ειδικευομένων κτλ)
- Π.Φ.Υ.
- Οι ομάδες εργασίας μεταφέρουν τα αποτελέσματα τους (εγγράφως) στις γεωγραφικές ομάδες που υπάρχουν ήδη και στην διαδικτιακή που πιθανα να δημιουργηθεί λόγω αποστάσεων, ώστε να γίνεται η τελική συζήτηση για να προτείνονται οι τελικές απόψεις στην πλατφόρμα του κινήματος (με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε).
- Εκπρόσωποι του κινήματος μας προς τα έξω, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συμμετέχει ενεργά στο κίνημα, αρκεί να εκφράζει τις απόψεις που έχουν αποφασιστεί. Φυσικά θα υπάρχει έλεγχος αν κάποιος αποκλίνει από τις κοινές αποφάσεις.
- Το κίνημα δεν θα εμπλακεί σε πολιτικές διαδικασίες, όπως εκλογές συλλόγων κτλ. Εάν κάποιο μέλος του κατεβεί σε εκλογές να μην το κάνει στο όνομα του κινήματος και να μην χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή του σε αυτό ως παράσημο στον προεκλογικό του αγώνα.
- Ενστάσεις για αποφάσεις που λήφθηκαν εν απουσία κάποιου μέλους από τη συνέλευση, μπορούν να ληφθούν υπ’ όψη ακόμα και στην επόμενη συνέλευση, εφόσον το άτομο/α που ζητάει κάτι τέτοιο έχει αποδείξει την σταθερή του παρουσία στο Κι.Ν.Ι. (Στόχος είναι να αποφεύγονται άσκοπες συζητήσεις και αναμοχλεύσεις αποφάσεων για ζητήματα, από συναδέρφους που περνάνε για μια φορά και δεν ξαναεμφανίζονται ποτέ στη συνέχεια.).
4ον) Αποφασίστηκε για πρακτικούς λόγους οι επόμενες συναντήσεις να γίνονται εναλλάξ Παρασκευή ή Σάββατο και να ανακοινώνονται εκ των προτέρων ώστε να προγραμματίζονται εγκαίρως για όσους θέλουν να έρθουν οι εφημερίες κ.ο.κ.
Έτσι για την ομάδα της Αθήνας οι επόμενες συνελεύσεις ορίστηκαν για την:
- Παρασκευή 20 Μαΐου
- Σάββατο 4 Ιουνίου
- Παρασκευή 24 Ιουνίου
Οι συνελεύσεις των επιμέρους ομάδων να είναι πιο συχνές με ευθύνη των συμμετεχόντων
(Παρακαλούμε τις συνελεύσεις Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου να τοποθετηθούν επί των προτάσεων των ζητημάτων 1, 2 και 3, οι οποίες είναι δεσμευτικές για τη συνέλευση του Κινήματος Νέων γιατρών στην Αθήνα, άμεσα μέχρι το τέλος του Μήνα. Σε ημερομηνία που θα προταθεί να γίνει συνεύρεση αντιπροσώπων διαδικτυακά σε ημερομηνία και ώρα που θα καθοριστεί για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το σύνολο του κινήματος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου