Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Έμεινε από οξυγόνο το ΓΝ Σάμου για 2 ώρες στις 30 Μαιου

Σαμος Μαιος 2013
Μετά από δύο έτη συναπτής γραφειοκρατικής κόλασης το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου τα έχει πλέον περάσει όλα:
-Κλείσιμο χειρουργικής κλινικής αιθαίρετα από τον διευθυντή και μοναδικό χειρουργό για διάφορους λόγους.
-Κλείσιμο εργαστηρίων πολλάκις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων ή βλάβη μηχανημάτων για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις με αποτέλεσμα την παραπομπή σε ιδιώτες ακόμα και των επειγόντων περιστατικών.
-Κλείσιμο της μονάδας αιμοδοσίας λόγω έλλειψης προσωπικού σε πολλές από τις βάρδιες της.
-Ελλείψεις σε υλικά σε διάφορους βαθμούς - από γάζες και σύριγγες, έως φάρμακα και υλικά για χιερουργικές επεμβάσεις. Για να μην αναφέρω βασικές ελλείψεις στο χώρο όπου δικπεραιώνονται τα επείγοντα περιστατικά - για παράδειγμα το ακτινολογικό τμήμα για τις επείγουσες ακτινογραφίες δεν έχει καν παροχή οξυγόνου.
-Ελλείψεις σε προσωπικό, αδυναμία παροχής αδειών και ρεπό σε όλους τους εργαζόμενους, μη καταβολή δεδουλευμένων από το 2011 σε γιατρούς και προσωπικό.

Αυτά και άλλα τόσα θα μπορούσα να σας πω. Τα διάλεξα όμως γιατι είναι πράγματα που έχουν ΗΔΗ αναφερθεί στα ΜΜΕ και στους αρμόδιους τόσες φορές που καταντάει γραφική η αναδημοσίευσή τους. Και σε ΚΑΘΕ περιστατικό η Διοίκηση του νοσοκομείου ΑΠΟΥΣΑ.

Την Πέμπτη 30 Μαίου το κερασάκι στην τούρτα: το μεσημέρι χτύπησε συναγερμός, υποδηλώνοντας πως διακόπηκε αιφνιδιαστικά η παροχή οξυγόνου στους διασωληνωμένους ασθενείς. Το προσωπικό φρόντισε να χορηγηθεί χειροκίνητα (και με ambu) οξυγόνο στους ασθενείς των ειδικών μονάδων, καθώς η ζωή τους βρέθηκε σε άμεσο κίνδυνο. Η κατάσταση ήταν τόσο επικίνδυνη ώστε ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου αν χρειαστεί να μεταφέρει άμεσα ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Αυτή η παράνοια κράτησε δύο ώρες. Οι ανάγκες για οξυγόνο καλύφθηκαν όπως όπως με την αγορά 50 φιαλών άλλης εταιρείας, από τοπικό προμηθευτή.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση δεν είχε προμηθευτεί έγκαιρα οξυγόνο, με το επιχείρημα ότι η προμηθεύτρια εταιρεία που έχει το μονοπώλιο στη Νότια Ελλάδα, το υπερκοστολογεί, σε σχέση με τις τιμές που έχει θέσει το Παρατηρητήριο του υπουργείου Υγείας. Τον τελευταίο καιρό πολλοί διαγωνισμοί για υλικά στον ΓΝΣάμου δεν προχωρούν με το πρόσχημα της υπερκοστολόγησης από την πλευρά των προμηθευτών, καταλήγοντας έτσι στην αγορά υλικών με γνώμονα το επείγον της προμήθειας και για χρονικό διάστημα λίγων μηνών κατασπαταλώντας τα αποθεματικά του νοσοκομείου.

Οι κάτοικοι είναι ενήμεροι για όλα αυτά. Οι αρμόδιοι επίσης. Στα διάφορα μπλογκ για τη Σάμο οι κάτοικοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση της Διοικήτριας, η οποία -ω αίσχος- απέδωσε την καθυστέρηση της προμήθειας οξυγόνου το τραγικό 2ωρο στην κίνηση των οχημάτων του νησιού. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν στην πρωτεύουσα.

Ο ανύπαρκτος Υπουργός Υγείας ζήτησε να καταλογιστούν ευθύνες. Να έχει το ΓΝΣάμου 24ωρη παροχή οξυγόνου. Λες και δεν το είχε σκεφτεί κανείς έως τώρα.
Ταυτόχρονα ιδιωτικές εταιρείες ΗΔΗ προσπαθούν να καρπωθούν τις ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό όφελος.

Αηδία και τύχη.
Αηδία για την συνεχή προσπάθεια απαξίωσης του ΓΝΣάμου και για την προσπάθεια ένταξης των επαρχιακών νοσοκομείων στην τριτοκοσμική κλίμακα.
Τύχη των υπευθύνων που οι κάτοικοι του ακριτικού Αιγαίου έχουν (ελλειπές) μάχιμο προσωπικό και με τόσο τσαγανό και δεν αφήνουν να συμβεί κάτι μοιραίο. Ως πότε;

Nα μας συγχωρέιτε για το μεγάλο κείμενο. Αλλά η αγανάκτησή μας δε χωροάει σε 10 γραμμές πλέον.
Η λύπη μας για το νησί  δε χωράει ούτε σε 20 σελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου