Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Απολογία κατηγορητήριο προς τη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ


Ημερομηνία

Αριθμός Πρωτοκόλλου

ΠροςΤον διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Τους διευθυντές των κλινικών του ΑΧΕΠΑ


Θέμα Η απολογία ενός ειδικευόμενου Παθολόγου για την επίσχεση εργασίας.

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Οι αιτίες της επίσχεσης εργασίας είναι οι εξής: στις συνθήκες που πραγματοποιούνται οι εφημερίες δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα και διαταράσσεται η ψυχική μας υγεία. Επίσης, δεν πληρωνόμαστε τις εφημερίες που δουλεύουμε.

Αυτά αναλύονται με περισσότερες λεπτομέρειες στο κείμενο “Αιτήματα της επίσχεσης εργασίας, όπως προκύπτουν από τις προτάσεις της γενικής συνέλευσης των ειδικευόμενων του νοσοκομείου”, το οποίο και επισυνάπτω.

Τα προβλήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι γνωστά και έχουν επισημανθεί από διετίας, σύμφωνα με το έγγραφο “Προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ”, το οποίο και επισυνάπτω.

Με καλείτε να απολογηθώ για την επίσχεση εργασίας. Η απάντηση είναι ότι κάνω επίσχεση για να προσπαθήσω να αλλάξω τον τρόπο της εφημερίας. Η εφημερία, όπως γίνεται με τους σημερινούς όρους, είναι επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών.

Φοβάμαι να εφημερεύσω, γιατί έχω αίσθηση της ευθύνης του ρόλου που μου ανατίθεται και πιστεύω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ με τις σημερινές συνθήκες. Φοβάμαι ότι θα βρεθώ απολογούμενος όχι σε εσάς κύριε διοικητά, αλλά στον ασθενή. Στον ασθενή για τον οποίο δεν έχω επαρκή χρόνο εξέτασης, υλικά μέσα και οδηγίες από ειδικευμένο ιατρό και συνεπώς δεν θα μπορέσω να τον βοηθήσω επαρκώς.

Μας καλείτε να εφημερεύσουμε στο ΑΧΕΠΑ τη στιγμή που έχουν μειωθεί οι εφημερεύοντες ιατροί χωρίς την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου. Επανειλημμένα έχουν χαρακτηριστεί οι εφημερίες επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών.

(Α) Γενικές Εφημερίες

Μας καλείτε να δουλέψουμε σε μέρα γενικής εφημερίας, να εξετάσουμε και να θεραπεύσουμε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, ενώ πολλές φορές δεν εφημερεύει αιματολόγος ειδικευμένος.

Αν έρθει ασθενής με οξεία λευχαιμία στη γενική εφημερία και δεν εφημερεύει ειδικευμένος αιματολόγος, θα έρθετε εσείς να μας δώσετε οδηγίες; Διαφορετικά είμαστε τελείως ακάλυπτοι απέναντι στον ασθενή.

Μας καλείτε να δουλέψουμε στη γενική εφημερία, να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε ασθενείς με γαστρεντερολογικά προβλήματα, ενώ πολλές φορές δεν εφημερεύει γαστρεντερολόγος.

Αν έρθει ασθενής με γαστρορραγία και δεν εφημερεύει ειδικευμένος γαστρεντερολόγος, θα έρθετε εσείς να κάνετε αιμόσταση με το γαστροσκόπιο;

Επίσης αναφέρω ότι εφημερεύουμε για πνευμονολογικά και ενδοκρινολογικά επείγοντα, ενώ δεν υπάρχει ειδικευμένος πνευμονολόγος και ενδοκρινολόγος στην κλινική.

Στις γενικές εφημερίες υπάρχουν μόνο τρεις ειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι κάνουν οκτάωρες βάρδιες και βρίσκεται κάθε φορά ένας ειδικευμένος μέσα στο ΑΧΕΠΑ. Είναι φύσει αδύνατον να βρίσκεται παντού. Όμως οι ανάγκες των ειδικευόμενων απαιτούν ταυτόχρονα έναν ιατρό στα επείγοντα, έναν στο τμήμα και έναν στους ασθενείς που βρίσκονται φιλοξενία σε άλλες κλινικές του ΑΧΕΠΑ λόγω υπερπλήρωσης των κλινών της παθολογικής από τους αρρώστους.

(Β) Εσωτερικές εφημερίες

Μας καλείτε να εφημερεύσουμε στις εσωτερικές εφημερίες, ενώ στα νέα προγράμματα ο ειδικευμένος ιατρός βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας. Δεν βρίσκεται στην κλινική και αν τον καλέσουμε έχει χρονικό περιθώριο ωρών για να προσέλθει στην παθολογική κλινική. Άρα είμαστε παντελώς ακάλυπτοι για ώρες, από τη στιγμή που θα καλέσουμε τον ειδικευμένο ιατρό να προσέλθει εντός της κλινικής για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά πρόβληματα υγείας των ασθενών.

(Γ) Η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου

Η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου ωθεί τους θεράποντες ιατρούς να ζητούν διακομιδές των ασθενών, που πολλές φορές βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Η διακομιδή γίνεται από εμάς τους ειδικευόμενους και όχι από τους ειδικευμένους ιατρούς. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή και αφήνει και εμάς ακάλυπτους από άποψη βοήθειας.

(Δ) Η έλλειψη τραυματιοφορέων

Η έλλειψη τραυματιοφορέων οδηγεί στην καθυστέρηση των ασθενών πάνω σε φορεία. Αυτό ισχύει και για τους ασθενείς που έχουν κρίσιμα προβλήματα υγείας. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας των ασθενών λόγω καθυστέρησης από έλλειψη τραυματιοφορέων, αυτό εκθέτει και το ιατρικό προσωπικό.

(Ε) Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδηγεί σε πλημμελή νοσηλεία και παρακολούθηση των ασθενών και αυτό εκθέτει και το ιατρικό προσωπικό.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα (Α, Β, Γ, Δ, Ε) θα ήθελα τις δικές σας εξηγήσεις. Θα ήθελα να γνωρίζω πώς μας καλείτε να συμμετέχουμε στις εφημερίες, ενώ είμαστε τόσο ακάλυπτοι και οι εφημερίες τόσο επισφαλείς για όλους;

Τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω τους διευθυντές των τμημάτων γιατί πιέζουν τόσο πολύ τους ειδικευόμενους να σταματήσουν την επίσχεση. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο νοσοκομείο; Εξάλλου τα προγράμματα εφημέρευσης θα πρέπει να είναι ασφαλή με τη συμμετοχή ειδικευμένων ιατρών και όχι ειδικευόμενων. Οι ειδικευόμενοι ιατροί είναι εκπαιδευόμενοι ιατροί, συνεπώς δεν μπορούν να είναι θεράποντες ούτε στις εσωτερικές ούτε στις γενικές εφημερίες. Οι ιατρικές τους πράξεις γίνονται πάντα υπό την επίβλεψη του ειδικού ιατρού.

Ορισμένοι ειδικευμένοι ιατροί πιστεύουν ότι δεν πληρώνονται για να εκπαιδεύουν τους ειδικευόμενους. Επομένως ουσιαστικά κόβουν κάθε σχέση μαθητείας και επίβλεψης με τους ειδικευόμενους. Άρα όταν εφημερεύουν αυτοί οι ειδικευμένοι ιατροί δεν πρέπει να εφημερεύουν ειδικευόμενοι ιατροί, διότι δεν υπάρχει κανένας να επιβλέπει τις ιατρικές πράξεις των ειδικευόμενων. Προτείνω να δηλώσει ο κάθε ειδικευμένος ιατρός αν επιθυμεί να έχει σχέση μαθητείας με τους ειδικευόμενους, ώστε να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.
Με τιμή

Ο ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΉΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
κ Α.Κ......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου