Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Σταματάμε τη χειρόγραφη συνταγογράφηση σε περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας


Δημοσιοποιήθηκε τελικά και σε ΦΕΚ (545 τεύχος Β’ της 01/03/2012) η απόφαση με την οποίο καθιερώνεται το πρόστιμο ενός ευρώ στους γιατρούς για κάθε χειρόγραφη συνταγή που θα εκδιδουν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το Υπουργείο Υγείας, για άλλη μια φορά εκτός τόπου και χρόνου, περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων (αγροτικούς και γενικούς). όταν στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων δεν υπάρχει υποδομή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Άμεσο επακόλουθο των παραπάνω είναι ότι οι γιατροί να υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μέσος όρος συνταγών που γράφει ένας αγροτικός τον μήνα) για να κάνουν τη δουλειά τους (εκτός και αν χρεωθούν οι ίδιοι τα έξοδα αγοράς Laptop, εκτυπωτή και σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας).
Επί της ουσίας οι αγροτικοί γίνονται οι πρώτοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πληρώνουν για να δουλεύουν, δεδομένης της μισθολογικής απολαβής των 780 ευρώ καθαρά το μήνα την οποία λαμβάνουν καθαρά με το ενιαίο μισθολόγιο, για να καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απομακρυσμένου χωριού στην Ελλάδα.
Με βάση το απαράδεκτο αυτό γεγονός είμαστε υποχρεωμένοι σαν Κίνημα νέων γιατρών να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1) Να παραδώσουν άμεσα τα συνταγολόγια τους από Δευτέρα 12/03 και να αρνηθούν εγγράφως για τους προαναφερόμενους λόγους την χειρόγραφη συνταγογράφηση.
2) Να παρευρίσκονται στον χώρο εργασίας τους (στο ιατρείο ή στο Κέντρο Υγείας) και να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης σε όσους ασθενείς επιθυμούν να εξεταστούν. Σε περίπτωση όπου χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής να συνταγογραφούν σε λευκά χαρτιά.
3) Να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους, για αναστολή της συνταγογράφησης, γραπτά στους διοικητές των νοσοκομείων και να ζήτήσουν γραπτή δέσμευση ότι κανένας ιατρός δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο επειδή έκανε την δουλειά του.

4) Να απαιτήσουν από τους ιατρικούς Συλλόγους να κινηθούν νομικά για την απόφαση αυτή.
5) Ζητάμε επιπλέον την κάλυψη της ΟΕΝΓΕ για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση μη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.

6) Καλούμε τον κόσμο της επαρχίας να κινητοποιηθεί μαζί τους ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.
 Το υπουργείο προσπαθεί έμμεσα να φορτωθούν οι επαγγελαμτίς του κλαδου υγείας πρόστιμα ή να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι το 100% της αξίας των φαρμάκων, για να γλυτώσει μερικά ακόμα εκατομύρια με τις επιταγές της Τροικας..Ας μην το επιτρέψουμε.
Κινημα νέων γιατρών
medkinima.blogspot.com/
www.facebook.com/groups/kiniat/doc/291443447595473/#!/groups/kiniat/
επικοινωνία: medkinima@gmail.com, kininewdocs@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου