Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ενημερωτικό από τη σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το Υπ.Υγείας και των αποφάσεων της συνέλευσης του ΚΙΝΙ μετά από αυτή

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των νέων γιατρών. Η κινητοποίηση ήταν μαζική, δεδομένης και της συσπείρωσης του κλάδου αλλά και των καιρικών συνθηκών. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κος Βαρνάβας, η πρόεδρος του ΙΣΠειραιά κα Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του ΙΣΚαβάλας, μέλος του ΠΙΣ κος Σιώρας, μέλη της Επιτροπής Νέων Ιατρών και Ειδικευόμενων του ΙΣΑ, μέλη του Κινήματος Νέων Ιατρών, εκπρόσωποι του ΣΦΙΑ, καθώς και πλήθος νέων γιατρών και φοιτητών.

Στα πλαίσια της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό κο Τιμοσίδη και τον γγ κο Δημόπουλο στους οποίους τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα και ελήφθησαν οι αντίστοιχες απαντήσεις.

1) ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
   Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε προφορικά, ότι οι εξετάσεις για την ειδικότητα δεν είναι στα θέματα που θα ανοίξει ή θα προωθήσει η παρούσα κυβέρνηση. Ζητήσαμε δελτίο τύπου το οποίο και αρνήθηκε.Καλέσαμε επίσης τα υπόλοιπα κόμματα της κυβέρνησης να τοποθετηθούν επίσημα.
   Ως προς το σκέλος της Ιατρικής Εκπαίδευσης και των Ιατρικών Εταιρειών, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι έχει γίνει εισήγηση στον Πρωθυπουργό για την προώθηση του θέματος.

2) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
     Τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία λόγω ελλείψεων Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το θέμα της λήξης των συμβάσεων των Επικουρικών, την έλλειψη σε ειδικευμένους ιατρούς που επηράζει τόσο τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, όσο και την παρεχόμενη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους. Ειδικότερα οι συνθήκεςπου επικρατούν στα νοσοκομεία της επαρχίας
     Ο Υφυπουργός απάντησε ότι δεν προκυρήχθηκαν θέσεις επικουρικών σε Αθήνα και Θεσ/κη για να δηλώσουν οι γιατροί επαρχία, δήλωσε χωρίς να δίνει λεπτομέρειες ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα των επικουρικών στις ΜΕΘ, ενώ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις απέκλεισε προς το παρόν και αναφέρθηκε σε μια διαπραγματεύσιμη αναλογία 1/10 (1 πρόσληψη σε 10 αποχωρήσεις).

3) Τέθηκαν τα ζητήματα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, των συνθηκών εργασίας των αγροτικών γιατρών, το θέμα της εξαντλητικής εργασίας ειδικευόμενων και ειδικών, το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ, τα ΚΕΝ, οι ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, το μεταναστευτικό των γιατρών. Δεν λάβαμε καμία απάντηση επ' αυτών των ζητημάτων. Αντίθετα, στις μαρτυρίες των συναδέλφων απαντούσε με αμφισβήτηση, ότι δηλαδή όλα όσα του λέγαμε δεν ίσχύουν, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα νοσοκομεία δεν κλείνουν, οι λίστες αναμονής δεν έχουν κλείσει, οι εφημερίες πληρώνονται και θα πληρώνονται κανονικά και όλα βαίνουν καλώς. Και σε τελική ανάλυση, ξέρετε πώς είναι οι συνθήκες!

Συνάδελφοι.
Η απόσυρση του θέματος των εξετάσεων, μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις αποτελεί για μας μια νίκη και δείχνει τη δυναμική που μπορούμε να έχουμε. Αυτή η απόσυρση ωστόσο δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Είναι κάτι παροδικό, δεδομένων και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας και της απουσίας επίσημης δήλωσης από τα άλλα κόμματα της τωρινής κυβέρνησης. Με δεδομένη τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ τους για το 2ο σκέλος του νομοσχεδίου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, καθώς γνωρίζουμε ότι ο βασικός τους στόχος είναι η μείωση των θέσεων για ειδικότητα.

Το ύφος αλλά και η ουσία της σημερινής συνάντησης, ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάλγητη και κωφεύουσα πολιτική ταυτότητα του συγκεκριμένου υπουργείου. Είναι μεγάλη η ανάγκη να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε απέναντι σε τέτοιου είδους τακτικές που σαν τελικό αποτέλεσμα θα έχουν την κατεδάφιση του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπήρχε μέχρι σήμερα, καθώς και τη δική μας επαγγελματική καταστροφή. Η σημερινή απεργία, η οποία έχει μεγάλη συμμετοχή πανελλαδικά, πρέπει να είναι η αφετηρία για τους αγώνες που έρχονται. Τα προσχήματα έχουν τελειώσει, οι μάσκες έχουν πέσει, δεν υπάρχει πια κανένα ψήγμα εμπιστοσύνης απέναντι σε αυτό το Υπουργείο. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι αμείλικτη και τέτοια πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Οι νέοι γιατροί έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών και να διεκδικήσουμε το επαγγελματικό μέλλον που μας αξίζει και για το οποίο δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά.
Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην απεργία σε όλη την Ελλάδα και ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των συλλογικών μας οργάνων για τη στήριξή τους.


Συνέλευση μελών ΚΙΝΙ μετά τη συνάντηση

Μετά την πανελλαδική συγκέντρωση, σε έκτακτη συνέλευση αποφάσισαν τα παρευρισκόμενα μέλη του ΚΙΝΙ, πραγματοποίησαν μια μικρή έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

Με γνώμονα την προστασία της αξιοπιστίας του κινήματος νέων γιατρών, και μετά από τις εκτενείς προσωπικές και δημόσιες συζητήσεις η συνέλευση του ΚΙΝΙ στην Αθήνα, με ομόφωνη απόφαση συνέλευσης του στις 9/1/2012 κάλεσε σε οικιοθελή αποχώρηση όσα μέλη  με τους χειρισμούς τους το τελευταίο διάστημα παραβίασαν ανεπανόρθωτα την έννοια της συλλογικής δράσης και του συλλογικού αγώνα του ΚΙΝΙ, όπως αυτά έχουν καθοριστεί μέσα από δημοκρατικές και διάφανες αποφάσεις των συνελεύσεων από ιδρύσεως του.

Η ανακολουθία λόγων και πράξεων με την αίτηση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ, ανάμεσα στους πρώτους και ενάντια στις ξεκάθαρες θέσεις για τις οποίες αγωνίζεται το ΚΙΝΙ και όλοι οι ιατρικοί φορείς της χώρας μέχρι τώρα αποτελούν τις κύριες αιτίες για την οποία ζητήθηκε εδώ και διημέρου από τη συνέλευση της Αθήνας η οριστική απομάκρυνση τους από τη διαχειριστική ομάδα, τις οργανωτικές ομάδες και τις συνελεύσεις του ΚΙΝΙ.

Διαπιστώσαμε όμως αδιαλλαξία παρά τις εκκλήσεις μας σε προσέγγιση για την ανάκληση των κινήσεων αυτών αλλά και την προσπάθει μέσω κειμένων της μετάθεσης ευθυνών στη γενικότερη οικονομική κατάσταση των νέων ιατρών, η οποία σαφέστατα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κίνηση αυτή.

Ανάμεσα στα ελάχιστα μέλη που ετρεξαν πρώτα ανα την Ελλάδα να συμβλήθούν με τον ΕΟΠΥΥ, ήταν πέρα από κάποια απλά μέλη του ΚΙΝΙ, και ο εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας  μιας πανελλαδικής συλλογικότητας που να συσπειρώνει τους νέους ιατρούς (δηλαδή αυτού που σήμερα ονομάζουμε κινημα νέων ιατρών) και που φτιάχτηκε με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στον ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια της κατάληψης του υπουργείου υγείας στις αρχές του 2011.

Όμως ενώ αποδέχτηκε δημόσια μέσα από το forum την οικιοθελή αποχώρηση του από μέλους της διαχειριστικής ομάδας της στις 10/1/2012 και κατέβασε από το προσωπικό του ιστολόγιο ότι εχει σχέση με το ΚΙΝΙ, παρατηρούμε μέχρι και αυτή την ώρα ότι δεν το έχει πράγματοποιήσειι ακόμα από τη διαχείρηση του group. Στη βάση αυτή αποφασίσαμε ομόφωνα την οριστική του απομάκρυνση.

Δεν έχουμε στόχο σε καμιά περίπτωση να αναιρέσουμε την προσφορά του συνάδελφου στο ΚΙΝΙ ως άνθρωπου, ούτε παραβλέπουμε την ανυπολόγιστη προσφορά του στην ίδρυση και τη δραστηριότητα του ΚΙΝΙ.

Η ανάγκη όμως προστασίας των συλλογικών διαδικασιών,
η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των μελών του
και η διασφάλιση ενάντια στην υποδαύλιση των αγώνων του ΚΙΝΙ,

αποτελούν αρχές απόλυτες και απαραβίαστες για το ΚΙΝΙ και δεν διαπραγματεύονται από κανέναν και για κανέναν.



Κίνημα Νέων Ιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου