Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Αποφάσεις συνέλευσης Κι.Ν.Ι. Αθήνας 27/12/2011

Για το θέμα της στάσης απέναντι στο ΕΟΠΥΥ
Η θέση μας παραμένει ξεκάθαρη υπέρ ενός ενιαίου ταμείου ασφάλισης που δεν θα έχει καμιά σχέση με το έκτρωμα που προωθεί το υπουργείο υγείας.
Ενός ενιαίου ταμείου που θα σέβεται τους ασθενείς και θα τους εξασφαλίζει ευκολή πρόσβαση στις υπηρεσίες Π.Φ.Υ. και όχι της προωθούμενης γενικεύσης στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, των άθλιων υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που προσφέρει το Ι.Κ.Α. σήμερα.
Ενός ταμείου με ισότητα ανάμεσα στους γιατρούς για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν και όχι στο διαχωρισμό τους ανάμεσα σε πρωην ΙΚΑτζήδες με πάγια αντιμισθία, ανάμεσα στους υπόλοιπους με κατά κεφαλή αποζημίωση και σε γιατρούς κάποιων ειδικοτήτων με κατά πράξη αποζημίωση.
Ενός ταμείου που θα προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους γιατρούς, έστω και με τον ελάχιστο αριθμό ασφαλισμένων.
Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε η αποζημίωση δεν ξεκινάει από 50 ασφαλισμένους και ξεκινάει από τους 1000, δεδομένου ότι με το σύστημα της κατά κεφαλήν αποζημίωσης, ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων είναι συγκεκριμένος και άρα και το κόστος τους επίσης συγκεκριμένο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των γιατρών που θα τους περιθάλπουν; Γιατί κανένας εκπρόσωπος Ι.Σ. δεν έχει θέσει δημόσια αυτό το ζήτημα; Τι συμφέροντα εξυπερετούν;
Ενός ταμείου με αξιοπρεπείς συμβάσεις για τους γιατρούς που θα έχουν προέρθει μέσω συλλογικών συμβάσεων με τα συλλογικά τους όργανα όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (και όχι με αυθαίρετες υπουργικές αποφάσεις για 6,5 ευρώ ανά επίσκεψη και 800 ευρώ το μήνα, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονα υποχρέωση για διατήρηση ιατρείου και πληρωμή εισφορών στο ΤΣΑΥ που θα ξεπερνάνε αυτό το ποσό). Κρατάμε επιφύλαξη φυσικά για τον ρόλο των συλλογικών μας οργάνων με τον τρόπο που είναι οργανωμένος σήμερα ο κομματικός συνδικαλισμός σε αυτά, αλλά πέρα από αυτό που πρέπει οι ίδιοι να παλέψουμε στον κλάδο μας, θεωρούμε μια τέτοια νομοθετική διέξοδο, ως τη μόνη δυνατή διέξοδο για αξιοπρέπεια στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.
Διατήρηση των περιορισμών που διέπουν τις επιχειρήσεις στον κλάδο.
Οι απόψεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν από τους εκπροσώπους του Κι.Ν.Ι. στην αυριανή σύσκεψη στον Ι.Σ.Α. και όπου αλλού στο μέλλον δωθεί ευκαιρία.
Θεωρούμε τέλος ότι ως Κι.Ν.Ι. έχουμε στόχο τις συλλογικές κινήσεις και δράσεις και ότι ατομικές κινήσεις δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν γίνονται, γιατί το μόνο που πετυχαίνουμε με αυτό τον τρόπο είναι να γινόμαστε ευάλωτοι στα χέρια του αντιπάλου.

Για το θέμα της κινητοποίησης στις 11 του Γενάρη.
Αποφασίστηκε να κατατεθεί πλαίσιο δράσεων από κοινού με την επιτροπή νέων γιατρών του Ι.Σ.Α. και τον ΣΦΙΑ με στόχο την καλύτερη και μαζικότερη κινητοποίηση. Στα πλαίσια αυτά να πρωταθούν στην αυριανή συνέλευση των νέων γιατρών του Ι.Σ.Α. σην οποία το Κι.Ν.Ι. συμμετέχει μαζικά οι εξής προτάσεις :

 1)        α. Απαιτήσεις από ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ
                        α1. προκύρηξη 24ωρης απεργίας
                        α2. επίσημη-γραπτή ανακοίνωση στήριξης και συμμετοχής
            β. Απαιτήσεις από Ιατρικούς Συλλόγους
                        β1. να εγκριθεί η κινητοποίηση στα ΔΣ
                        β2. να καλύψουν τη μεταφορά των συναδέλφων στην Αθήνα
                        β3. από τον ΙΣΑ να μας δωθούν τα στοιχεία (τηλ ή mail) ειδικευόμενων
            γ. Απαιτήσεις από Ενώσεις Ιατρών
                       γ1. ενημέρωση επιτροπών νοσοκομείων
                        γ2. γενικές συνελεύσεις
                        γ3. πίεση στους Ιατρικούς Συλλόγους
            δ. Φοιτητικοί Σύλλογοι
                        δ1. γενικές συνελεύσεις
                        δ2.επίσημη γραπτή στήριξη και συμμετοχή

2)         ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
                        1) κειμένων και δελτίων τύπου
                        2) επικοινωνίας με Ιατρικούς Συλλόγους, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ
                        3) επικοινωνίας με Ενώσεις, ΣΦΙΑ, ΚΙΝΙ
                        4) οργάνωσης-εκτύπωσης υλικού (αφίσα και κείμενο) σε συνεργασία με την ομάδα
                        5) ομάδα νοσοκομείων στην οποία συμμετέχουμε ΟΛΟΙ
                        6) ομάδα επικοινωνίας και συντονισμού ανέργων- εν αναμονή ιατρών

3)         ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΕΝΓΕ ΕΙΝΑΠ για συνάντηση μαζί τους 3-4 Ιανουαρίου

4)         ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

5)         ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Ι.Σ.Α ΚΑΙ Σ.Φ.Ι.Α ΓΙΑ
            α. τη χαρτογράφηση των νοσοκομείων και των επαφών μας σε αυτά
            β. κοινή ανακοίνωση
            γ. κοινή αφίσα

6)         ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΑ ΣΕ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ

7)         ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕ 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ (ΙΣΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


 Όσον αφορά το Κι.Ν.Ι.
1.         Να επανακαταγραφούν άμεσα του σε ποιά νοσοκομεία υπάρχει μέλος μας και σε ποιά δεν υπάρχει με κάλεσμα μεσα από τη σελίδα, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν οι αντίστοιχες ομάδες ειδικευομένων και εν αναμονή, για να τρέξουν τις επόμενες ημέρες την κινητοποίηση της 11 γενάρη
 2.        Όργάνωση ομάδων στα νοσοκομεία ανάλογα με την περιοχή που μένει ο καθένας (Β-Ν-Δ-Α-προάστεια)
 3.        έγκαιρη μεχρι την επόμενη συνάντηση, διανομή υλικού στα νοσοκομεία (κείμενο και αφίσες)
 4.        πίεση από τους κατά τόπυς εκπροσώπους του Κι.Ν.Ι. στην Ελλάδα προς τις ενώσεις και τους Ι.Σ. για τις παραπάνω κινήσεις

Για το ζήτημα των πρακτικών δράσης του Κι.Ν.Ι.
Συζητήθηκαν τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας στην κινητοποίηση του Υπ.Υγείας και της έκδοσης κοινού δελτίου τύπου, από κοινού με ΣΦΙΑ και επιτροπή νέων γιατρών του Ι.Σ.Α.
Τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό του Κι.Ν.Ι. και της εφαρμογής τους στις κινητοποιήσεις. Εκφράστηκε από αρκετούς διαφωνία για το σκεπτικό που  εξέφρασε το κοινό ανακοινωθέν.
Αυτό έγινε, με βάση την εφαρμογή της απόφασης της συνέλευσης μας στην Αθήνα που προέβλεπε τη συνάντηση με κατάθεση των απόψεων του Κι.Ν.Ι. στον υπουργό, στα πλαίσια κινητοποίησης, παρά την αποφυγή του υπουργού για τη συνάντηση στις 11 Σεπτεμβρίου και τη μετάθεση της συνάντησης την επομένη το πρωί. (εκφράστηκε άποψη για την πιθανότητα μετάθεσης μιας τέτοιας συνάντησης, όχι την ώρα που ήθελε ο κ.Λοβέρδος, αλλά στα πλαίσια μιας νέας κινητοποίησης, ή άλλων κινήσεων που μπορούσαν να συζητηθούν στο εσωτερικό των συνελεύσεων του Κι.Ν.Ι. πριν την εκδοση ενός καταγγελτικού δελτίου τύπου).
Ως εκ τούτου πρώτου βγει ανακοινωθέν στο ύφος της καταγγελίας, έπρεπε να  γίνει συζήτηση στο εσωτερικό της συνέλευσης για τα γεγονότα και τις πιθανές επόμενες κινήσεις.
Κανένας στο εσωτερικό της συνέλευσης δεν πιστεύει ότι κάτι θα άλλαζε ουσιαστικά ως προς το αποτέλεσμα της φιλοσοφίας που έιχε το συγκεκριμένο δελτίο τύπου, δεδομένης της έως τώρα στάσης του υπουργού στα ζητήματα των νέων γιατρών. Οι περισσότεροι διαφοροποιήθηκαν όμως με την καταγγελτική φιλοσοφία την παρούσα στιγμή, ενώ θα μπορούσε στη συνέχεια να ξεμπροστιαστεί ακόμα περισσότερο υπουργός δημόσια για τη στάση του. Ως εκ τούτου δεν θεωρούμε τη συγκεκριμένη κίνηση του δελτίου τύπου σαν λάθος ως προς τη φιλοσοφία του, ιδιαίτερα δε δεδομένων των συνθηκών που έγινε, και της μικρής διαφοράς του τελικού αποτελέσματος που θα μπορούσε να υπάρξει με έναν πιθανα διαφορετικό τρόπο κινήσεων, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στα δεδομένα των αποφάσεων των συνελεύσεων.


Νέα συνάντηση Κι.Ν.Ι. Δευτέρα 09/01/2011 στο γνωστό αναψυκτήριο!!

Ευχόμαστε καλή και αγωνιστική νέα χρονιά για όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου