Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΙΝΙ Αθήνας 18/12/11


1. Στην επερχόμενη συνάντηση με τον υπουργό υγείας στις 21/12/11 τον κύριο λόγο έχουν οι φοιτητές και οι νέοι ιατροί. Το Κι.Ν.Ι. θα είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τους φοιτητές.
2. Προτείνεται η ανοικτή συνέλευση στο αμφιθέατρο του υπουργείου με λίγους ομιλητές από την πλευρά των φοιτητών και του Κι.ΝΙ που πέτυχαμε από κοινού αυτή τη συνάντηση, οι οποίοι θα εκφράσουν το σύνολο των φοιτητών και νέων ιατρών.
3. Σκοπός είναι η κατάθεση στη συνάντηση των συγκροτημένων θέσεων των φοιτητών και των νέων ιατρών και να καταστεί σαφές πως δεν μπορεί να γίνει διάλογος από την πλευρά μας επί των νομοσχεδίων. Ζητείται η απόσυρση τους με γραπτή δεσμευση του υπουργού.
4. Ζητείται από την ΕΙΝΑΠ να καλέσει σε στάση εργασίας για τους ειδικευόμενους την ώρα της συνάντησης, ώστε αυτή λάβει ταυτόχρονα και το χαρακτήρα παράστασης διαμαρτυρίας, καλούμε όλους τους φοιτητές και νέους ιατρούς να την ενισχύσουν.

5. Αποφασίστηκε πως 3 μέλη του Κι.Ν.Ι. στη συνάντηση να μιλήσουν για τα θέματα:
- Νομoσχέδιο περί ειδικοτήτων και εταιριών
- ΕΟΠΥΥ
- Κλείσιμο νοσοκομείων, συγχωνευσεις κτλ
Καλούμε τα παιδιά της συνέλευσης της θεσσαλονίκης εφόσον συμμετέχουν να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση αυτή.
6. Οι κύριες θέσεις του ΚΙΝΙ που θα κατατεθούν στις 21/12 παρατίθενται ως εξής, με την ανοικτή σε όλα τα μέλη δυνατότητα διαμόρφωσης τους:

- Η απόρριψη του νομοσχεδίου περί εξετάσεων/ειδίκευσης και το αίτημα απόρριψης του αποτελούν θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ιατρικού κλάδου, όπως απορρέει από τις αποφάσεις όλων των θεσμικών φορέων (φοιτητικοί σύλλογοι, ιατρικοί σύλλογοι, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ). Παραθέτουμε ενδεικτικά την απόφαση της συνέλευσης του ΠΙΣ στις 6/11/11. Οποιαδήποτε άλλη θέση οποιουδήποτε αποτελεί προσωπική θέση και δεν εκφράζει τον ιατρικό κόσμο.
- Επιλεκτικά τα κύρια σημεία αντίθεσης, παραθέτουμε και εκτενή ανάλυση:

α: Εκτίναξη στα ύψη του συνολικού χρόνου αναμονής, αντίθετα από τον υποτιθέμενο στόχο, μείωση θέσεων των ειδικευομένων λόγω των συγχωνεύσεων, την ώρα που ο φόρτος εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται και χρειάζονται περισσότεροι!!
β: Πλήρης απαξίωση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων ιατρών.
γ: Σκλαβοποίηση των ειδικευομένων ιατρών λόγω των υπεραρμοδιοτήτων που ανατίθενται στους συντονιστές διευθυντές όπως προβλέπονται από το νομοσχέδιο (εναλλαγή θέσης ειδικευόμενου χωρίς σαφείς περιορισμούς, παύση του ειδικευόμενου επί αρνήσεως του!!, δαμόκλειος σπάθη βιβλιαρίου ειδικευομένων χωρίς δυνατότητα αμφίδρομης αξιολόγησης των εκπαιδευτών…)
δ: Χειραγώγηση της ιατρικής από τις φαρμακευτικές εταιρίες μέσω του αδιαφανούς θεσμικού πλαισίου που προωθείται για τη δημιουργία επιστημονικών εταιριών.

Κύριοι άξονες θέσεων περί ΕΟΠΥΥ και πολιτικής υγείας:

- Ο ΕΟΠΥΥ έτσι όπως σχεδιάστικε δεν θα εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση τους στις υπηρεσίες της Π.Φ.Υ.
- Κανένας αποκλεισμός ιατρών από το σύστημα υγείας ενιαίου φορέα με επακόλουθη μείωση των επιλογών των ασφαλισμένων.
- Δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους τους ιατρούς.
- Αξιοπρεπής συλλογική σύμβαση των συμβεβλημένων ιατρών.
- Διατήρηση των περιορισμών που διέπουν τις επιχειρήσεις στον κλάδο.
- Όχι στις συγχωνεύσεις, επαναχρησιμοποίηση των κεφαλαίων που εξοικονομούνται από τις περικοπές στο χώρο της υγείας!!
- Επανασχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ και του υγειονομικού χάρτη με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες.
- Αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων του συστήματος υγείας με τις απαραίτητες προσλήψεις, που θα μειώσουν και τις αναμονές για ειδίκευση..
- Φρένο στις απάνθρωπες πολιτικές υγείας με αμιγώς αριθμητικά κριτήρια.
- Δημόσια δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου για όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου