Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 16/11/2011

Οι καθημερινές εξελίξεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας οδηγούν τους εργαζόμενους σε νέες διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατά του υπουργείου υγείας και της διοίκησης των νοσοκομείων, δεδομένου οτι προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να υποβιβάσουν τις παροχές υγείας του ΕΣΥ υπηρετώντας διάφορα συμφέροντα που δεν οδηγούν απαραίτητα σε μείωση των εξόδων και εξοικονόμηση χρημάτων.
Η συνένωση των νοσοκομείων του Ηρακλείου και η μείωση των κλινών, που αποφασίστηκε, από τη διοίκηση του υπουργείου υγείας, οδηγεί στη μείωση των θέσεων εργαζομένων και υποβιβάζει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Η κατάργηση των κλινικών και η δημιουργία τομέα (Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ να λειτουργούν ως ένα νοσοκομείο), που μεθοδεύεται με έμμεσο τρόπο, οδηγεί σταδιακά στην μείωση του αριθμού ασθενών που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει κάθε νοσοκομείο χωριστά.
Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό είναι τραγικές. Από την σπάταλη του παρελθόντος, στον πλήρη περιορισμό και έλλειψη υλικόν, χωρίς επιστημονικά κριτήρια, παρά μόνο την οικονομία και τους αριθμούς, οδηγεί σε απρόβλεπτες συνέπειες.
Το ελλειπές και ανεπαρκές σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφηση, το μπάχαλο με τον νέο ασφαλιστικό ταμείο(ΕΟΠΥΥ) που κανείς δεν γνωρίζει τι επιθυμούν να επιτύχουν, πέρα από την ιδιωτικοποίηση της υγείας σε μια περίοδο κρίσεις που ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στον ιδιωτικό τομέα, και η ανέφικτη ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τα δημόσια νοσοκομεία μόνο ταλαιπωρία προσφέρει στους ασθενείς.
Η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί και οι κρίσεις, οδηγεί σε μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και αδυναμία ανταπόκρισης του συστήματος στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού, σε μια γεωγραφική περιοχή όπου κατά την θερινή περίοδο έχει να εξυπηρετήσει πολλαπλάσιο αριθμό πληθυσμού.
Όλα αυτά οδηγούν στην εξαθλίωση του συστήματος υγείας, στην ελλειπή παροχή υπηρεσιών και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους που έχουν να ανταποκριθούν σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λιγότερες δυνατότητες.
Κρίνουμε απαράδεκτη τη μην καταβολή δεδουλευμένων εφημερίων των ιατρών από μηνών, και στηρίζουμε την όποια κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών και κυρίως των ειδικευόμενων, όπου πλέον βιώνουν τραγικές καταστάσεις στο χώρο εργασίας. Το δικαίωμα της επίσχεσης είναι αναφαίρετο και δεν έχει κανένα δικαίωμα καμιά διοίκηση να κάνει παρακράτηση μισθού σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία
Συμφωνούμε με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας και στη συνδιοικήση αλλά όχι σε αλλαγές που οδηγούν στην εξαθλίωση της δημοσιάς υγείας, θέτουν σε κίνδυνο τη υγεία των ασθενών και αναγκάζουν τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να εργάζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου