Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Οι αγροτικοί ιατροί δεν είναι Δούλοι - Κείμενο συναδέλφων από την Κρήτη

Οι αγροτικοί ιατροί της Κρήτης αλλά και των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του εθνικού συστήματος υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της υπαίθρου. Σε καθημερινή βάση από τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου των περιφερειακών ιατρείων αλλά και των Κέντρων υγείας εξυπηρετείται ένας σημ...αντικός αριθμός ασθενών.


Επιπλέον, οι αγροτικοί ιατροί καλούνται να καλύψουν χρόνια κενά και παθογένειες του Ε.Σ.Υ.Είμαστε οι σχεδόν κατά αποκλειστικότητα υπεύθυνοι για τις διακομιδές ασθενών από τις περιφερειακές δομές υγείας προς τα νομαρχιακά νοσοκομεία του νησιού, ενώ καλούμαστε να αναλαμβάνουμε καθήκοντα νοσηλευτή, χειριστή μικροβιολογικού εργαστηρίου και τραυματιοφορέα ανάλογα με της ανάγκες της εξυπηρετούμενης περιοχής.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η στέρηση του δικαιώματος της αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό) έπειτα από εφημερία, το οποίο είναι ένα κατοχυρωμένο νομοθετικά εργασιακό μας δικαίωμα (ΠΔ 88/1999 και 76/2005 που απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες 93/104/ΕΚ και 2000/34/ΕΚ οι οποίες μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό δίκαιο).

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση την οποία αναπτύσσουν οι διοικήσεις των περιφερειακών νοσοκομείων της Κρήτης, οι οποίες αρνούνται τη χορήγηση του δικαιώματος μας στην αντισταθμιστική ανάπαυση έπειτα από εφημερία καθώς και τη διάκριση των ιατρών, καθώς αυτή τη στιγμή στα περισσότερα ΚΥ ρεπό έπειτα από εφημερία παίρνουν μόνο οι επιμελητές ιατροί, ενώ σύμφωνα με τα παραπάνω διατάγματα το δικαιούμαστε κι εμείς ως αγροτικοί ιατροί.

Η παραπάνω στάση των διοικήσεων των νοσοκομείων είναι όχι μόνο παράνομη, αλλά και επικίνδυνη αφού προσπαθούν να υποχρεώσουν ιατρούς να εργάζονται χωρίς την απαραίτητη αντισταθμιστική ξεκούραση, εις βάρος κυρίως των κατοίκων του νησιού μας. Η υγεία και η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι δικαίωμα όλων μας. Ταυτόχρονα, σε μια εποχή που όλο και περισσότερα εργασιακά δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση είναι καθήκον μας να τα υπερασπιστούμε.

Κοινοποιούμε το παρόν, το οποίο συνυπογράφουμε οι αγροτικοί ιατροί των Κ.Υ. και Π.Ι. της Κρήτης με τη στήριξη των επιμελητών συναδέλφων μας, σε όλους τους αρμόδιους φορείς και την ΔΥΠΕ Κρήτης. Ενημερώνουμε τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τη ΔΥΠΕ ότι έπειτα από κάθε εφημερία θα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο το ρεπό μας, όχι έπειτα από κάποια αυθαίρετη απόφαση, αλλά έπειτα από αναλυτική επισκόπηση της σχετικής νομοθεσίας με την οποία οφείλουν να εναρμονιστούν.

Οι αγροτικοί γιατροί:
[12 υπογραφές αγροτικών γιατρών]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου