Το ΚιΝΙ για τον ΕΟΠΥΥ

Οι εως τώρα αποφάσεις συνελεύσεων για τον ΕΟΠΥΥ και επιπλέον καποια υπομνήματα και δελτία τύπου του ΚιΝΙ για το ίδιο θέμα
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------

27/12
Για το θέμα της στάσης απέναντι στο ΕΟΠΥΥ

Η θέση μας παραμένει ξεκάθαρη υπέρ ενός ενιαίου ταμείου ασφάλισης που δεν θα έχει καμιά σχέση με το έκτρωμα που προωθεί το υπουργείο υγείας.

Ενός ενιαίου ταμείου που θα σέβεται τους ασθενείς και θα τους εξασφαλίζει ευκολή πρόσβαση στις υπηρεσίες Π.Φ.Υ. και όχι της προωθούμενης γενικεύσης στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, των άθλιων υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που προσφέρει το Ι.Κ.Α. σήμερα.

Ενός ταμείου με ισότητα ανάμεσα στους γιατρούς για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν και όχι στο διαχωρισμό τους ανάμεσα σε πρωην ΙΚΑτζήδες με πάγια αντιμισθία, ανάμεσα στους υπόλοιπους με κατά κεφαλή αποζημίωση και σε γιατρούς κάποιων ειδικοτήτων με κατά πράξη αποζημίωση.

Ενός ταμείου που θα προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους γιατρούς, έστω και με τον ελάχιστο αριθμό ασφαλισμένων.

Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε η αποζημίωση δεν ξεκινάει από 50 ασφαλισμένους και ξεκινάει από τους 1000, δεδομένου ότι με το σύστημα της κατά κεφαλήν αποζημίωσης, ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων είναι συγκεκριμένος και άρα και το κόστος τους επίσης συγκεκριμένο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των γιατρών που θα τους περιθάλπουν; Γιατί κανένας εκπρόσωπος Ι.Σ. δεν έχει θέσει δημόσια αυτό το ζήτημα; Τι συμφέροντα εξυπερετούν;

Ενός ταμείου με αξιοπρεπείς συμβάσεις για τους γιατρούς που θα έχουν προέρθει μέσω συλλογικών συμβάσεων με τα συλλογικά τους όργανα όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (και όχι με αυθαίρετες υπουργικές αποφάσεις για 6,5 ευρώ ανά επίσκεψη και 800 ευρώ το μήνα, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονα υποχρέωση για διατήρηση ιατρείου και πληρωμή εισφορών στο ΤΣΑΥ που θα ξεπερνάνε αυτό το ποσό). Κρατάμε επιφύλαξη φυσικά για τον ρόλο των συλλογικών μας οργάνων με τον τρόπο που είναι οργανωμένος σήμερα ο κομματικός συνδικαλισμός σε αυτά, αλλά πέρα από αυτό που πρέπει οι ίδιοι να παλέψουμε στον κλάδο μας, θεωρούμε μια τέτοια νομοθετική διέξοδο, ως τη μόνη δυνατή διέξοδο για αξιοπρέπεια στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Διατήρηση των περιορισμών που διέπουν τις επιχειρήσεις στον κλάδο.

Οι απόψεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν από τους εκπροσώπους του Κι.Ν.Ι. στην αυριανή σύσκεψη στον Ι.Σ.Α. και όπου αλλού στο μέλλον δωθεί ευκαιρία.

--------------------------------------------------------------------------------------------
18/12
Κύριοι άξονες θέσεων περί ΕΟΠΥΥ και πολιτικής υγείας:
  - Ο ΕΟΠΥΥ έτσι όπως σχεδιάστηκε δεν θα εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση τους στις υπηρεσίες της Π.Φ.Υ.

- Κανένας αποκλεισμός ιατρών από το σύστημα υγείας ενιαίου φορέα με επακόλουθη μείωση των επιλογών των ασφαλισμένων.

- Δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους τους ιατρούς.

- Αξιοπρεπής συλλογική σύμβαση των συμβεβλημένων ιατρών.

- Διατήρηση των περιορισμών που διέπουν τις επιχειρήσεις στον κλάδο.

- Επανασχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ και του υγειονομικού χάρτη με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες.


---------------------------------------------------------------------------------------------
8/12

Τοποθέτηση του Κι.Ν.Ι. σε σχέση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,

Καταγγέλλουμε για ακόμη μια φορά τον τρόπο δημιουργίας του ενιαίου φορέα ασφάλισης που δημιουργεί καταστάσεις εξαθλίωσης τόσο για τους γιατρούς που θα ενταχθούν αλλά και για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Ο Ενιαίος φορέας με τον τρόπο που προσπαθεί να επιβληθεί από το υπουργείο δεν έχει όφελος για κανέναν.

Ζητάμε ένα δημόσιο σύστημα ενιαίας Π.Φ.Υ. για όλους τους γιατρούς με αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και προπάντων αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης για τους ασφαλισμένους.

Καλούμε τους ιατρικούς συλλόγους να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Π.Ι.Σ. για τη μη χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών για την ένταξη στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, και την εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων σε όσους θελήσουν να μπουν σε έναν τέτοιο ενιαίο φορέα.

  Για το ζήτημα της συνταγογράφησης και της επιλογής ιατρού
  Για ακόμη μια φορά ζητάμε αυτονοήτα δικαίωματα:

Ελεύθερη συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς.

Δυνατότητα επιλογής του θεράποντος ιατρού από τον ασθενή.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
26/11

- Τοποθέτηση του Κι.Ν.Ι. σε σχέση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,
  Καταγγέλλουμε για ακόμη μια φορά τον τρόπο δημιουργίας του ενιαίου φορέα ασφάλισης που δημιουργεί καταστάσεις εξαθλίωσης τόσο για τους γιατρούς που θα ενταχθούν αλλά και για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Ο Ενιαίος φορέας με τον τρόπο που προσπαθεί να επιβληθεί από το υπουργείο δεν έχει όφελος για κανέναν.

Ζητάμε ένα δημόσιο σύστημα ενιαίας Π.Φ.Υ. για όλους τους γιατρούς με αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και προπάντων αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης για τους ασφαλισμένους.

Καλούμε τους ιατρικούς συλλόγους να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Π.Ι.Σ. για τη μη χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών για την ένταξη στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, και την εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων σε όσους θελήσουν να μπουν σε έναν τέτοιο ενιαίο φορέα.

Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση των συναδέλφων για το ζήτημα, με προοπτική ενός πανελλήνιου καλέσματος των νέων γιατρών στο προσεχές διάστημα.

Η δημοσιοποίηση τέλος του ζητήματος με κάθε διαθέσιμό μέσο για το αναμενόμενο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ενιαίου φορέα και η ευαισθητοποίηση των ασφαλισμένων πρέπει να είναι πρώτιστος στόχος μας το επόμενο διάστημα.. Για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κείμενο απεύθυνσης στο επόμενο διάστημα από το Κι.Ν.Ι. για το ζήτημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε κεντρικό επίπεδο μέσω συνεντεύξεων τύπου και εκδηλώσεων, αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς και στο περιβάλλον του καθενός μας.
  - Για το ζήτημα της συνταγογράφησης

Ζητάμε για ακόμα μια φορά το ελεύθερο δικαίωμα συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς.

----------------------------------------------------------------------------------
27/09
ΘΕΜΑ: Υπόμνημα στους θεσμικούς φορείς (ΥΥΚΑ, Ιατρικοί Σύλλογοι)


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας και ενόψει του μεταρρυθμιστικού έργου στην ΠΦΥ μέσω του ΕΟΠΥΥ θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
  1)    Είμαστε η γενιά των Νέων ειδικευμένων ιατρών όπου τους τελευταίους μήνες προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε κοινωνικό-οικονομικά.

-          Χωρίς καμιά βοήθεια μέσω ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ, αφού από τον Ιούνη δεν υπάρχει κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα

-          Χωρίς μέριμνα για λήψη δανείου με ευνοϊκούς όρους όπως υπήρχαν τα προγενέστερα έτη και βοήθησαν αρκετούς συναδέλφους στα πρώτα τους βήματα.

-          Με έξοδα αρκετών χιλιάδων ευρώ για τη δημιουργία του ιατρείου.

-          Με μέσο όρο ηλικίας έναρξης επιτηδεύματος τα 38 έτη.
  2)    Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αποτελούσε άλλη μια επιλογή, πλέον δέχεται ελάχιστους γιατρούς με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου (επικουρικοί).
  3)    Ως  νέοι ιατροί καταδικάζουμε τις καταχρήσεις συνάδελφων,  σε  παραοικονομία και  αλαζονικές συμπεριφορές. Η εκμετάλλευση  ασθενών από συναδέλφους  ασφαλιστικών φορέων με αποκλειστικά προνόμια είναι διαχρονικά φαινόμενα και πρέπει να τελειώσουν επιτέλους
  4)    Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και των ίσων ευκαιριών για όλους. Εναντιωνόμαστε στον νεποτισμό και στην ευνοιοκρατία.
    Διεκδικούμε:

 Ουσιαστικό «άνοιγμα» του επαγγέλματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού που να εξασφαλίζει

-Δυνατότητα στον ασθενή να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό του.

-Δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα αν έχουν σύμβαση με το νέο φορέα υγείας.
  2. Ένα χρηστικό  ηλεκτρονικό σύστημα συνδυάζοντας τη βέλτιστη θεραπεία για τον ασθενή μας και παράλληλα την εξοικονόμηση πόρων χωρίς υπερσυνταγογραφηση, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου παρακολούθησης ασθενούς για περαιτερω εξοικονομηση πορων.
  3. Ελεύθερη πρόσβαση ιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
  Από την 3η οργανωτική ομάδα του ΚΙΝΙ

---------------------------------------------------------------------------------------
12/09
ΕΟΠΥΥ - Η χαρακτηριστική βολή στο πολύπαθο σύστημα υγείας !

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στοχευμένη, προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπουργείων Υγείας και  Εργασίας  να υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, ισοπεδώνοντας και εξευτελίζοντας το ιατρικό επάγγελμα και τους λειτουργούς του. Όλα αυτά προκειμένου να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα για σαρωτική περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία.

Προ ημερών ο ιατρικός κόσμος της χώρας βρισκόταν σε κινητοποιήσεις. Κατανοώ τον κάθε συμπολίτη ο οποίος έχει σοκαριστεί και ευελπιστεί οι αλλαγές αυτές να διορθώσουν την κοινωνία και την καθημερινότητα του. Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω απλά και κατανοητά τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές στην υγεία.
  Ο όρος ΕΟΠΥΥ θα ακούγεται όλο και πιο συχνά από δω και πέρα. Σημαίνει Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Συνενώνονται τα 4 κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
   ΕΟΠΥΥ = ΙΚΑ + ΟΠΑΔ (Δημόσιο) + ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ+ΤΑΞΥ κτλ) + ΟΓΑ
  Θα αναλύσουμε μια σειρά παραμέτρων για να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.


Πρώτη παράμετρος:  ο αριθμός ασφαλισμένων του νέου φορέα και η μέση δαπάνη ανά ταμείο.
  Ασφαλισμένοι: 9,5 εκατομύρια περίπου

Ενεργείς Ασφαλισμένοι + Συνταξιούχοι = 6-6.5 εκατομ.

Οι λοιποί είναι έμμεσα ασφαλισμένοι όπου δεν είναι επισήμως καταγεγραμμένοι.

  Διαβάστε και τη μέση δαπάνη ανά δικαιούχο περίθαλψης:

833 ευρώ  ανά ασφαλισμένο.

Με μέσο όρο ανά ασθενή ταμείου

ΟΠΑΔ:  1044 ευρώ
  ΟΑΕΕ: 414 ευρώ
  ΙΚΑ – ΟΓΑ: γύρω στα 800 ευρώ
  Στόχος της Τρόικας και της κυβέρνησης είναι η μέση δαπάνη να πέσει στα όρια του ΟΑΕΕ.
    Δεύτερη Παράμετρος: ο αριθμός των ιατρών.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 11.300 συμβεβλημένοι ιατροί στον  ΟΠΑΔ.
  4.100 ιατροί στον ΟΑΕΕ
  6 – 6.500 στο ΙΚΑ
  10.000 ιατροί με τον ΟΓΑ μόνο για συνταγογράφηση.
  Αν υπολογίσουμε πως η πλειοψηφία των ιατρών έχουν σύμβαση πάνω από ένα ταμείο τότε κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ιατρών που υπηρετούν στο σύστημα των ταμείων.
  Υπάρχουν υπολογισμοί που κάνουν λόγο για  26.000 ιατρούς , άλλοι για 21.000 κ.ο.κ
  Ο ΕΟΠΥΥ χωρίζει τους ιατρούς σε 4 κατηγορίες:
  Α’ ΟΜΑΔΑ: 4.000 Παθολόγοι – Γενικοί Ιατροί

Β’ ΟΜΑΔΑ: 1.000 παιδίατροι
  Γ’ ΟΜΑΔΑ: 9.000 ΙΑΤΡΟΙ
(Γαστρεντερολόγοι, Δερματολόγοι, Καρδιολόγοι, Γυναικολόγοι, Νευρολόγοι, Ορθοπεδικοί, Ουρολόγοι, Οφθαλμίατροι, Πνευμονολόγοι, Ω.Ρ.Λ.)
  Δ’ ΟΜΑΔΑ: 1.000 ΙΑΤΡΟΙ
(Αγγειοχειρουργοί, αιματολόγοι, αλλεργιολόγοι, ενδοκρινολόγοι, νεφρολόγοι, νευροχειρουργοί, ογκολόγοι, παιδοψυχίατροι, πλαστικοί χειρουργοί,  ρευματολόγοι, γενικοί χειρουργοί, χειρουργοί  θώρακος, ψυχίατροι, παιδοχειρουργοί)
  Σύνολο 15.000 ιατροί.

Εύλογα συμπεραίνουμε πως πρέπει να αποχωρήσουν γύρω στις 6.000 ιατρών από το σύστημα των ταμείων.
  Ο Νέος Ιατρός έχει καμιά επιλογή; Μάλλον όχι.
  Τρίτη Παράμετρος:

Το ποσό που θα διατεθεί στον ΕΟΠΥΥ είναι το 0,6% του ΑΕΠ. (περίπου 1,1 δις ευρώ ετησίως)

450  εκατ για τις ιατρικές επισκέψεις

550 εκατ. για τις ιατρικές πράξεις

Αν υπολογίσουμε πως οι συλλογικές συμβάσεις των ιατρών του ΙΚΑ παραμένουν ως έχουν (περίπου στα 200 εκατ.) έχουμε τα υπόλοιπα 250 εκατ να μοιράζονται οι υπόλοιποι 9.000 ιατροί.

Οπότε για να απλοποιήσουμε τις αμοιβές του ιατρού που θα είναι με τη μορφή πάγιας αντιμισθίας (οι κυβερνώντες τον αποκαλούν μάλιστα αποζημίωση !)θα λαμβάνονται 2 παράμετροι:

Η ομάδα του ιατρού (αναφέρθηκε παραπάνω)

και ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα τον δηλώσουν ως θεράποντα.

Ο μέσος όρος αμοιβής θα είναι 0.8 – 1.3 ευρώ!!!!

Όταν τον Φλεβάρη ο ιατρικός κόσμος βρισκόταν σε πρωτοφανείς κινητοποιήσεις αυτοί διαβεβαίωναν πως ήταν συντεχνιακή κινητοποίηση για τους ιατρούς του ΙΚΑ.

Τώρα δημιουργούν νέο ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) στην θέση του ΙΚΑ.

Διότι τα προνόμια που θα έχει ο συμβεβλημένος ιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν θα τα έχει κανείς άλλος. Δηλαδή:

Αποκλειστική συνταγογράφηση

Αποκλειστική παραγγελία και εκτέλεση εξετάσεων.

Το τραγικό και αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως 1η Οκτώβρη θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου φορέα χωρίς να μας έχουν ανακοινώσει τι θα κάνει με τις εργαστηριακές ειδικότητες (βιοπαθολόγους – μικροβιολόγους, ακτινολόγους). Πόσους χρειάζεται με τι αμοιβές.
  Ως Κίνημα Νέων Ιατρών ζητάμε:

    Να σταματήσει το κράτος να καθορίζει την ιατρική αμοιβή. (Από την μια κηρύττει τον πόλεμο στους δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη δημιουργεί κρατικοδίατους ιδιώτες ιατρούς.)
    Ελεύθερη συνταγογράφηση σε όλους τους Ιατρούς - Διατήρηση του δικαιώματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία των μη συμβεβλημένων ιατρών.
    Ισοτιμία ιατρικής υπογραφής με γενική ενεργοποίηση του Νόμου 3627/2007 (παράρτημα ΙΙ άρθρο 6§2) .
    Ανακοστολόγηση των Ιατρικών Πράξεων βάσει σημερινών δεδομένων κι όχι με βάση τις προ 20ετίας κοστολόγηση.
  Ως κίνημα Νέων Ιατρών θέτουμε τις κόκκινες γραμμές:

    Δε θα επιτρέψουμε να είμαστε ιατροί 2ης επιλογής και ουραγοί ενός ξοφλημένου και χρεωκοπημένου συστήματος που είναι συνυπεύθυνοι πολλοί άλλοι πλην ημών.

    Δεν θα μεταναστεύσουμε επειδή μας σπρώχνουν κάποιοι προς αυτή τη κατεύθυνση.
      Δε θα τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στα super markets υγείας με πενιχρές αμοιβές και προϊστάμενους μη ιατρούς που θα μας δίνουν εντολές για αύξηση των εσόδων τους εις βάρος των κανόνων της ιατρικής και της υγείας των συμπολιτών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου